nieuws

Kunststof als alternatief voor rv-stalen wapening

bouwbreed

Schock Bauteile GmbH presenteerde tijdens BAU 97 een wapeningsstaaf van kunststof, als alternatief voor wapening van roestvast staal.

Het product wordt in Nederland tijdens de Bouwbeurs te Utrecht geintroduceerd door Ribema Bouwsystemen BV te Enter. De wapening heet ComBAR en is ontwikkeld in de Verenigde Staten. Hij wordt geproduceerd door Marshall Industries Composites Inc. en bestaat uit een kern van polyesterhars met een omhulling van vinylesterhars. De kunststof is versterkt met ca. 70% glasvezels, die desgewenst ook door aramide of koolstof vervangen zouden kunnen worden. ComBAR staven hebben hetzelfde profiel als traditionele stalen wapening.

De belangrijkste eigenschap van CombBAR wapening is dat hij niet kan roesten. Daarnaast is hij niet magnetiseerbaar, geleidt geen elektriciteit en weinig warmte (1/30 van staal) en is zeer goed bestand tegen chemicalien.

Laag gewicht

ComBAR wapening heeft een laag gewicht. Een strekkende meter weegt bij een diameter van 12 mm slechts 240 gram, bij een diameter van 15 mm slechts 370 gram. De treksterkte is 680 N/mm2 en de elasticiteitsmodulus is 45.000 N/mm2.

ComBAR wapening is in de verenigde Staten reeds toegepast in het wegdek van de West Virginia Bridge en in de palenfundering van een boven zee gebouwd restaurant te Naples in Florida. De wapening wordt aanbevolen voor situaties waarin staal kan gaan roesten, in een agressief milieu of bijvoorbeeld door zwerfstromen bij spoorwegen. Ook bij betonreparaties en in de prefab industrie kan ComBAR voordelen bieden. Door het relatief lage gewicht is het makkelijk te hanteren en zijn de transportkosten lager. De kunststof wapening is in 1992 in de Verenigde Staten ontwikkeld. Er wordt wereldwijd veel onderzoek naar de eigenschappen en mogelijkheden verricht, onder andere door de Technische Hochschule te Darmstadt in Duitsland.

Reageer op dit artikel