nieuws

KIK-band voor kruiwagens

bouwbreed

heeft lage rolweerstand

De kruiwagen is ondanks het mechaniseringsproces een hulpmiddel dat in de bouw niet is weg te denken. Al honderden jaren oud, heeft deze verrijdbare grondbak nog niets aan bruikbaarheid ingeboet, zij het dat ook hier de ontwikkeling niet heeft stil gestaan.

Behalve de keuze van materiaal zoals hout, staal en kunststof komt ook het kruiwagenwiel nog steeds voor verandering in aanmerking. Zo introduceert Ancamed BV uit Haaksbergen op de beurs een alternatief voor de luchtband, volrubber-band en anti-lekband met luchtkamer, in de vorm van de zogeheten KIK-band. Ook dit type band heeft de eigenschap niet lek te kunnen. Deze microcellulaire polyurethaanband gedraagt zich als een soepele luchtgeveerde band die in vergelijking met gangbare banden ca. 60% minder weegt. Het inwendige van de KIK-band bestaat uit een poly-elastomeer waarin microscopisch kleine luchtbellen liggen opgesloten. Ondanks het geringe gewicht zou de band een vele malen grotere duurzaamheid kennen en 40% minder rolweerstand bieden dan de gebruikelijke kruiwagenband.

De KIK-band is onderhoudsvrij en gemakkelijk te monteren.

Reageer op dit artikel