nieuws

Kegel als lichtbaken op bibliotheek TU Delft

bouwbreed

Met het plaatsen van een bijna twintig meter hoge stalen kegel heeft bouwcombinatie Van Oorschot Versloot Bouw / Boele van Eesteren in een zet het hoogste punt bereikt van de nieuwe bibliotheek voor de TU Delft. Van Seumeren deed het hijswerk en had daarvoor een van de grootste mobiele kranen van Nederland nodig, een Demag AC 1600 telescoopkraan met een giek van 50 meter en beweegbare jib van 42 meter.

De kegel zal in de toekomst als een lichtbaken de plaats van de bibliotheek aanduiden; het gebouw gaat grotendeels schuil onder een vanaf het maaiveld schuin oplopend grasdak. De kegel heeft ook een constructieve functie: de vloeren van vier ronde studiezalen worden opgehangen aan de top. Vanaf de top worden de krachten afgevoerd naar de betonnen kegelwand, zodat in de hal op de begane grond een grote kolomloze ruimte ontstaat. Op 15.000 vierkante meter worden ruim een miljoen boeken en tijdschriften ondergebracht, eenzelfde aantal microfiches van publicaties en duizend studieplaatsen.

Het gebouw is ontworpen door Mecanoo architecten in Delft. Constructeur is het eveneens Delftse ABT. Opdrachtgever is ING Vastgoed uit Den Haag.

Foto: Robert Stuyvenberg

Reageer op dit artikel