nieuws

JCB ‘Extra Duty’ modellen

bouwbreed

bedoeld voor sloopwerk

Op basis van de recent voorgestelde typen JS220 en JS260, zijn door JCB twee nieuwe rupsmachines op de markt gebracht die zijn geent op het zware sloopwerk. Beide nieuwe modellen, de JS220 XD en JS260 XD vormen met de bestaande standaard JS220 en JS260 graafmachines de vier voorlopers van een compleet nieuwe lijn JCB hydraulische graafmachines.

De gewichten van de nieuwe modellen zijn respectievelijk 22 en 26 ton en worden voor een belangrijk deel bepaald door de heavy-duty (HD) onderwagen en de extra kilo’s van de versterkte graafarmen.

Ook de zware pantserplaten aan de onderzijde van de boven- en onderwagen ter bescherming tegen betonijzer, leggen extra gewicht in de schaal. Voor beide nieuwe machines is er keuze voor zowel een vaste giek als drievoudig verstelbare gieken. Dat geldt evenzeer voor de onderwagen die leverbaar is in standaard, verlengde of smalle uitvoering.

Het vernieuwde hydraulische systeem is door splitsing of samenvoeging van de pompopbrengsten instelbaar op het werken onder hoge snelheid of nauwkeurig met beheerste bewegingen. Met name de olieverplaatsing is nauwkeurig instelbaar op de aandrijving van het gehanteerde uitrustingsstuk. Zo werkt een hamer het best op een pomp en crushers en scharen op de opbrengst van anderhalve pomp.

De nieuwe machines worden aangedreven door Isuzu dieselmotoren. en beschikken over een hydraulische installatie met Zephron filtersysteem. Behalve een full flow retourfilter heeft dit systeem ook een extra by-pass filter voor het elimineren van verontreinigingen tot 1,5 micron.

Met behulp van het CAPS, een computer-ondersteund bedieningssysteem wordt de machinist de keuze geboden uit vier werkmogelijkheden waaronder H (Heavy), S (Standaard), L (Light) en F (Fine). Het Caps-systeem is volledig te programmeren. Om de juiste slagfrequentie van de hydraulische hamer in te stellen is bijvoorbeeld het motortoerental zo te programmeren dat de motor automatisch het juiste toerental draait bij het inschakelen van de hamer.

Reageer op dit artikel