nieuws

EZ in ogen VNO-NCW dogmatisch inzake Mededingingswet

bouwbreed

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat minister Wijers van EZ dogmatisch inzake zijn plannen voor een nieuwe Mededingingswet. De organisatie is teleurgesteld dat de bewindsman de Tweede Kamer niet verder tegemoet is gekomen.

“Na een half jaar discussie wijkt hij nauwelijks af van zijn eerdere standpunten. Dat kan ik alleen maar dogmatisch noemen,” aldus B. Doorn, secretaris juridische zaken van VNO-NCW. Hij vindt dat Wijers op de verkeerde plek concurrentie probeert te bevorderen. Van de minister mogen samenwerkingverbanden in de detailhandel maar heel beperkt onderling prijsafspraken maken. Alle brancheorganisaties lopen te hoop tegen dit voorstel. Zo’n samenwerkingverband is vaak de enige mogelijkheid om de concurrentie aan te gaan met concerns die meerdere filialen hebben. Daar gelden overal dezelfde prijzen.

“Ik snap niet waarom hij hier aan vasthoudt. Winkelketens concurreren onderling. De klant kijkt ook naar prijsverschillen tussen de ketens. Wijers moet het wetsvoorstel aanpassen aan de praktijk.”

Doorn leest in de brief die Wijers maandag naar de Tweede Kamer stuurde, weinig over een aanpak om oneerlijke concurrentie door semi-overheidsbedrijven aan te pakken. Doorn stelt dat een onafhankelijk toezicht daar nuttig voor zou zijn. Daar is Wijers niet meer principieel tegen.

Reageer op dit artikel