nieuws

ECD gaat naleving deponeren financien controleren

bouwbreed

De Economische Controle Dienst (ECD) gaat bedrijven in Amsterdam intensief controleren op naleving van de plicht om financiele gegevens te deponeren bij het handelsregister. In de hoofdstad doen meer bedrijven dan elders dat niet.

De ECD wil nu eerst proberen om bedrijven aan te zetten om hun gegevens kenbaar te maken. In het gebied van de Kamer van Koophandel, dat ook Haarlem en Zaandam omvat, heeft ongeveer 30 procent van de bedrijven niet voldaan aan de deponeringsverplichting. “In andere regio’s ligt dat aanzienlijk hoger,” aldus ECD-er Van der Laan. “Het landelijk gemiddelde ligt tussen de 85 en 90 procent, terwijl in Amsterdam dat percentage op 65 tot 70 ligt.”

De redenen dat met name in Amsterdam veel bedrijven verzuimen hun financiele stukken te deponeren zijn divers. Bestandsvervuiling en onwetendheid spelen een rol. Sommige ondernemers zouden doelbewust hun deponeringsplicht ontduiken omdat ze geen concurrentiegevoelige informatie kwijtwillen. Een aantal zou bang zijn dat waardevolle gegevens terecht komen bij ontvoerders of andere criminelen. Het handelsregister is voor iedereen toegankelijk.

Als bedrijven zich niet houden aan de deponeringsverplichting, is dat een economisch delict. Er zijn boetes mogelijk van f. 1000 voor kleine, tot f. 10.000 voor grote bedrijven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels