nieuws

Den Haag verplaatst paardekastanje voor bouw tunnel

bouwbreed

Honderd jaar oud is de monumentale paardekastanje tegenover het Haagse Centraal Station. Toch moet de boom noodgedwongen plaatsmaken voor de bouw van een tunnel voor auto’s. Maar het 180 ton zware exemplaar gaat niet verloren voor de hofstad. Op een unieke manier wordt de kolossale boom verplaatst naar een nieuwe standplaats tachtig meter verderop. Door het enorme gewicht kan de kastanje niet worden uitgegraven. De gemeente wil de boom nu door een brede sleuf verplaatsen. Hij wordt horizontaal over een speciaal daarvoor aangelegde rails verschoven naar zijn nieuwe locatie.

Deze operatie gaat halverwege maart van start, kost f. 100.000 en neemt acht tot tien uur tijd in beslag.

Een bedrijf uit Leersum voert de opdracht uit. Volgens de gemeente is in Nederland en waarschijnlijk in Europa nog nooit een boom op deze manier verplaatst. Voor deze methode is gekozen omdat het bedrijf dat de verplaatsing uitvoert, garandeert dat de boom op zijn nieuwe plek weer volledig zal aanslaan.

Reageer op dit artikel