nieuws

Brent Spar krijgt geen Nederlandse oplossing

bouwbreed

Voor de ontmanteling van het olieplatform Brent Spar gaat Shell niet in zee met een Nederlands consortium.

De vier Nederlandse bedrijven en consortia BSR (Volker Stevin en Hollandia), ROS Holland (o.a. Hoogovens, Ballast Nedam en DHV), Heeremac en HBG-dochter Hollandsche Staalbouw Maatschappij, die oplossingen voor Shells afgedankte olieplatform hebben aangedragen, zijn afgevallen.

Vooral Volker Stevin en Hollandia trokken vorig jaar de aandacht met hun voorstel de Brent Spar om te smeden tot een elektriciteitscentrale op basis van windenergie en golfslagenergie. Shell heeft echter geconcludeerd dat het futuristische project technisch moeilijk haalbaar is. Nog sterker twijfelde de oliemaatschappij aan de rentabiliteit van een energiecentrale op zee.

Ook het voorstel van de Hollandse Staalbouw Maatschappij kon de toets der kritiek niet doorstaan. De HBG-dochter wilde de enorme tanks van de Brent Spar in ringen snijden, zodat die dienst konden doen als opslagtanks voor olie. Het voorstel was volgens Shell technisch gezien weinig aantrekkelijk. Bovendien ontbrak een onderneming die het park van opslagtanks zou willen beheren.

Alleen de Noors-Nederlandse combinatie Kvaerner Stolt Seaway Alliance (KSSA) is gevraagd haar voorstellen nader uit te werken. Tot de vijf ideeen die KSSA nader gaat onderzoeken, behoort zowel het verwerken tot schroot als hergebruik voor aanleg van kades, pieren of viskwekerijen. Indien de combinatie de opdracht in de wacht sleept, verwacht Seaway Heavy Lifting circa de helft van de klus te moeten klaren.

Shell maakte maandag bekend dat zes ondernemingen zijn gevraagd in totaal elf mogelijke oplossingen tot in detail uit te werken. De negentien andere oplossingen die nog eens dertien andere ondernemingen in juli presenteerden, zijn volgens de Nederlands-Britse oliemaatschappij om diverse redenen niet uitvoerbaar.

Reageer op dit artikel