nieuws

Brazilie en Bolivie leggen 3000 kilometer gasleiding aan

bouwbreed Premium

Tussen de aardgasvelden nabij Santa Cruz in Bolivie en de kust van Brazilie wordt een ruim 3000 kilometer lange leiding aangelegd. In januari werd het project aanbesteed. Voor de levering van de buizen, kleppen, compressoren en andere benodigdheden volgen deelaanbestedingen.

De uitvoering begint in juni van dit jaar. De voorbereiding van het werk nam ruim een halve eeuw in beslag.

De realisatie van het Latijns-Amerikaans economisch samenwerkingsverband Mercosur vormde de aanleiding voor de aanbesteding. Voordien deed zich tussen Bolivie en Brazilie een fors wantrouwen voor dat de uitvoering van een gemeenschappelijk project in de weg stond. Daar komt bij dat in het hooggeindustrialiseerde zuidoosten van Brazilie geleidelijk aan een tekort aan energie ontstaat. Het land wil vooral schone energie inzetten. De mogelijkheden voor waterkracht zijn nagenoeg allemaal benut. Gas draagt in Brazilie in 2000 voor 4,8 procent bij aan de energievoorziening: het dubbele van het huidige aandeel.

Aftakking

Het Braziliaanse Sao Paulo kan naar verwacht eind 1998 het eerste Boliviaanse gas verwachten. De bijbehorende leiding meet ruim 1800 kilometer. De buisdoorsnede beloopt zo’n 80 centimeter. De dagelijkse capaciteit bedraagt in het begin ongeveer 5,5 miljoen kubieke meter.

Uiteindelijk moet de leiding dagelijks 30 miljoen kubieke meter gas naar Brazilie brengen. Vanuit Sao Paulo wordt een aftakking naar het zuiden aangelegd die de kustlijn volgt. De dagelijkse capaciteit komt tussen 8 en 9 miljoen kubieke meter te liggen.

De afnemers wonen onder meer in de steden Curitiba, Florianopolis en Porte Alegre. De oplevering ervan vindt in september 1999 plaats.

Reageer op dit artikel