nieuws

Bouw nauw betrokken bij vijftiende ‘Tocht der Tochten’

bouwbreed

Kluunplaatsen en stempelhokjes bouwen, en natuurlijk wegwijzers neerzetten. Het is slechts een greep van werkzaamheden waar bouwbedrijven in Friesland zich dezer dagen mee bezighouden. “De bouw is altijd goed vertegenwoordigd bij de Elfstedentocht”, zegt Jan Bits, secretaris van het NVOB-gewest Friesland.

Thomas Beuker in Workum, Dirk Toornstra in Harlingen, Catrinus Nagelhout in Woudsend en Marten Dijkstra in Balk zijn zo maar vier eigenaren van bouwbedrijven die momenteel als rayonhoofd verantwoordelijk zijn voor een gedeelte van het tweehonderd kilometer lange schaatsparcours.

“De bouw is altijd goed vertegenwoordigd bij de Elfstedentocht”, zegt ook Jan Bits, secretaris van het NVOB-gewest Friesland. “Vorig jaar zijn wij als NVOB nog betrokken geweest bij de coordinatie van de ijstransplantaties. Maar die zijn nu maar mondjesmaat uitgevoerd, dus als organisatie hebben wij ons er nu niet mee bezig gehouden.” Bits, woonachtig in Dokkum en tevens bestuurslid van de ‘IJsclub Dockum’, is voor hand en spandiensten beschikbaar. “Datzelfde geldt voor veel bouwbedrijven in Friesland die vanuit een stuk spontaniteit mensen of materiaal aanbieden.”

Vuurdoop

Thomas Beuker aannemer in Workum staat aan de vooravond van zijn eerste Elfstedentocht als rayonhoofd. Sinds 1987 gaat hij over het baanvak Hylperhoeke-Nijhuister Brug. “Ik dacht dat ik in ’87 direct mijn vuurdoop zou krijgen maar toen werd het op het laatste moment afgelast.” Hij heeft een uur geleden te horen gekregen dat de vijftiende Elfstedentocht op zaterdag zal worden verreden. Moeiteloos somt hij zijn agenda voor de komende dagen op: “Vergaderen met de burgemeester. Straks met de IJswegencentrale (IJWC) rond de tafel en vanmiddag naar Leeuwarden voor een vergadering met alle rayonhoofden. En dan verwacht ik ook nog een telefoontje van Martijn Lindenbergh (regisseur van de NOS-red.) waar hij de camera’s wil gaan zetten.”

Beuker zet weinig materiaal en materieel van zijn bedrijf in. “Hoeft ook niet want het ijs is hier perfect. Ik moet een paar kluunplaatsen bouwen en stempelhokjes neerzetten. Voor de rest is het zaak om de bruggen open te zetten en waarschuwingslint op te plakken bij die bruggen waar men moet bukken.” Nee, de zorgen van Beuker liggen momenteel meer op het organisatorische vlak. “Wanneer we de bruggen openzetten is een bepaald gebied de hele dag onbereikbaar. Maar er moet nog wel een begrafenis over een van deze bruggen. Hoe dat moet weet ik echt nog niet.”

De reden dat er nogal wat aannemers bij de organisatie zijn betrokken ligt volgens hem voor de hand: “Ondernemers weten nu eenmaal te regelen. Daarbij komt: met dit weer hebben we gewoon wat tijd over.”

Pechprijs

Als hij zou bestaan dan zou aannemer Catrinus Nagelhout uit Woudsend op z’n minst ervoor worden genomineerd: ‘de pechprijs’. Vorig jaar heeft hij de functie van rayonhoofd van zijn vader overgenomen maar het hele evenement gaat in ieder geval deze winter aan zijn neus voorbij. Nagelhout vertoeft momenteel in warmere oorden, namelijk op Gran Canaria. Zijn broer, Anne Nagelhout, eveneens werkzaam bij het bouwbedrijf Nagelhout, heeft de taak overgenomen. Nerveus zegt hij niet te zijn. Wel heel druk. Zes personeelsleden van het bouwbedrijf zijn al ingezet. Kluunplaatsen moeten er nog worden gemaakt. “Ook moeten we nog verlichting aanbrengen. De rijders komen hier in het donker aan, vandaar.”

Zicht op activiteiten van collega-bouwbedrijven zegt Nagelhout niet te hebben: “Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen traject.” Zijn broer gaat hij nog wel even bellen. “Om te vertellen dat we hem gaan rijden. Hij zal het niet zo leuk vinden, nee.”

De voorbereidingen voor de vijftiende Elfstedentocht zijn in volle gang. Medewerkers van Bouwbedrijf Westerbaan uit Leeuwarden installeren de finisch op de Bonkefeart. Friesland is er straks klaar voor. Zaterdag gaat de Elfstedentocht eindelijk van start. ‘It gjit oan’, aldus voorzitter H. Kroes van de vereniging ‘De Friesche Elf Steden’.

Persbureau Noordoost

Bestuurslid overleden

Dinsdagmorgen is Andries Westerbaan, bestuurslid van de vereniging De Friesche Elf Steden en directeur van het gelijknamige aannemingsbedrijf in Leeuwarden overleden. Westerbaan is 59 jaar geworden. Hij kreeg vlak voordat hij naar de dagelijkse persconferentie zou afreizen een hartstilstand. Binnen het college van de Elfstedentocht was de aannemer met technische- en wedstrijdzaken belast.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels