nieuws

Bouw in de problemen, maar vakbeurs BAU blijft groeien

bouwbreed

In veel landen van Europa, vooral in Duitsland, verkeert de bouw in grote problemen. Desondanks is de twaalfde internationale bouwvakbeurs BAU te Munchen weer gegroeid. Dit jaar waren er 1.724 exposanten, tegenover 1.672 in 1995. De omvang van de beurs zal over twee jaar weer toenemen, is de verwachting.

Frans van Velden

Het nieuwe beurscomplex van de Messe Munchen, dat op het terrein van het voormalige vliegveld Riem wordt gebouwd, is waarschijnlijk nu al te klein voor BAU ’99. Er zal dan gebruik worden gemaakt van een tijdelijk hal op een parkeerterrein. Voor de bezoekers van het beurscomplex aan de Theresienhohe in het centrum van de stad is dat een vertrouwd beeld. De huidige Messe Munchen barst uit zijn voegen. BAU ’97 speelde zich daarom voor een deel in tenten en in de koude buitenlucht af, terwijl de hallen overvol waren met bezoekers en exposanten.

Bij de opening van BAU ’97 schetste dipl.-ing. F. Eichbauer, voorzitter van het ‘Zentralverband des Deutschen Baugewerbes’, een somber beeld van de toestand, vooral in Duitsland. Alleen met de woningbouw gaat het daar redelijk. Alle andere sectoren zitten in een diep dal. In 1996 werden in Duitsland niet minder dan 160.000 werknemers ontslagen en het aantal faillissementen is nog nooit zo hoog geweest. Desondanks ziet Eichbauer de toekomst positief in. De groei van BAU wijst volgens hem op een komende verbetering van de conjunctuur.

Internationaal

M. Wutzlhofer, voorzitter van de directie van de Messe Munchen, wees op de grote infrastructurele werken, die in Europa uitgevoerd zullen worden. Dat zou de bouw een sterke impuls kunnen geven, zoals nu al gebeurt in Portugal en Spanje. “We moeten de toekomst daarom niet al te zwart inzien”, aldus Wutzlhofer. Volgens hem is het vooral van belang dat de bouw goedkoper, innovatiever en slimmer wordt. Bovendien moet de bouw een meer hoogwaardige kwaliteit leveren.

Dr. J. Lose, voorzitter van het ‘Bundesverband Steine und Erden’ en voorzitter van het ‘Bundesverband der Deutschen Zemenindustrie’ wees op het internationale karakter van BAU. De exposanten zijn afkomstig uit 30 landen en van de bezoekers komt meer dan twintig procent uit het buitenland. Dat BAU werkelijk een internationale vakbeurs is, was dit jaar ook overal te horen. Er werd opvallend veel gebruik gemaakt van draagbare telefoons. De bezoekers hielden daarmee contact met hun achterban, uiteraard in hun eigen taal. Dat gaf de beurs een extra internationaal cachet.

Automatisering

BAU ’97 was ingedeeld naar de materiaalsoorten aluminium, staal, glas, hout, keramiek, steen en kunststoffen. Een uitzondering op deze indeling vormden de thema’s automatisering en woninginrichting. Het ‘Zentralverband des Deutschen Baugewerbes’ presenteerde een videoconferentie met behulp van computers en een netwerk. Daarnaast was er zeer veel software te zien, het meeste toegesneden op de Duitse bouw, dus niet direct toepasbaar in Nederland.

Het werd wel duidelijk dat de bouw niet meer zonder automatisering en informatisering kan. Veel exposanten deelden CD’s uit en presenteerden hun ‘sites’ op Internet. Steeds meer leveranciers vermelden een e-mailadres op hun ‘business card’.

Ondernemers die als exposant deel willen nemen aan BAU ’99 doen er goed aan, zich in een vroeg stadium aan te melden. De organisatie heeft dit jaar ca. 400 aanvragen moeten afwijzen. De nieuwe Messe Munchen biedt wellicht meer ruimte. Voor de organisatoren staat echter niet de hoeveelheid exposanten, maar de kwaliteit van het aanbod voorop.

Informatie over BAU ’99 is verkrijgbaar bij de Messe Munchen, tel. 00 49 89 51070, fax 00 49 89 5107506.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels