nieuws

Bij brand radar combineren met thermografie

bouwbreed

In combinatie met thermografie zou de toepassing van de nieuwste Geo-radartechnologie van grote waarde kunnen zijn bij de opsporing van onzichtbaar vuur, zoals zich vorige week voordeed bij een brand in een historisch pand aan de Delftse Beestenmarkt.

De Duitse firma Von der Lieck meldt dit naar aanleiding van het bericht in Cobouw dat de warmtebeeldcamera het bij deze grote brand liet afweten. Bijna zes uur na de brandmelding greep het vuur alsnog om zich heen. Al die tijd had de Delftse brandweer vergeefs naar de vuurhaard gezocht. Het vuur dat zich via het ventillatiesysteem door het hele complex had verspreid, bleef onzichtbaar voor de warmtebeeldcamera door de isolerende werking van de vele plafondlagen waarachter de leidingen schuilgingen.

“We hebben met de radar nog geen ervaring bij brand”, schrijft de vertegenwoordiger van het bedrijf in Nederland, mr. Marc Pluijmaekers. “Maar omdat met dit radarsysteem leidingen kunnen worden opgespoord tot een diepte van negen meter, sluiten wij niet uit dat we onze radar mogelijk zinvol hadden kunnen inzetten voor een snelle lokalisering van de kanalen van het ventillatiesysteem in het pand.” Het traceren van de leidingen bevordert het doelmatig en gericht gebruik van een warmtebeeldcamera. Von der Lieck biedt aan samen met de brandweer en politie een samenwerkingsproject te starten om know how over de beschikbare apparatuur op te doen en uit te wisselen. Woordvoerder Coodee van de Delftse brandweer zegt zeer geinteresseerd te zijn in de mogelijkheden van Georadar.

Reageer op dit artikel