nieuws

Bewegwijzering

bouwbreed

Het probleem doet zich voor buiten de Arena. Binnen het complex is de bewegwijzering in orde, maar op zoek naar de juiste toegang en bij het terugvinden van de auto of het juiste opstapstation raken velen het spoor bijster. Paul Mijksenaar, hoogleraar in de vormgeving van visuele informatie, werkt aan de oplossing. Foto: Fotobureau Dijkstra

Bovenverdieping wordt matig bezocht

Winkelcentrum de Heuvelgalerie in Eindhoven. De winkels op de begane grond worden druk bezocht. Op de bovenverdieping klagen winkeliers over gebrek aan belangstelling. Dat komt doordat de bezoekers vanaf de begane grond nauwelijks zicht op de bovenverdieping hebben.

Foto: Gerard Damoiseaux

Plafond verwijderen en trap plaatsen

Door een gedeelte van het plafond weg te halen, worden de zichtlijnen langer. Bezoekers moeten de verdieping kunnen zien waar ze naar toe gaan. Een in het oog springende trap wijst automatisch de weg naar een hoger gelegen verdieping.

In welke vleugel ben ik?

Omdat de twee vleugels identiek zijn, kan de gebruiker zich moeilijk orienteren. Wie in de verkeerde vleugel is beland, moet bovendien eerst naar beneden om naar een andere verdieping te kunnen gaan. Dit is in strijd met de hierarchische zoekstructuur. Eerst naar de juiste verdieping en dan naar de goede vleugel is de gebruikelijke weg die bezoekers volgen.

Foto: Hans de Lijser

Verschillen in vorm en afwerking

Verschillen in vorm en afwerking helpen de gebruiker zich te orienteren. Bijvoorbeeld een rechthoekige en een ellipsvormige vleugel of een van buiten en van binnen rood geschilderd gebouw tegenover een blauwe vleugel. Verhoging van het verbindende gebouw helpt ook. Het gebouw krijgt zo meer routes waardoor de afstanden korter worden.

Reageer op dit artikel