nieuws

‘Airless verspuiten van dunpleister is even wennen’

bouwbreed Premium

Het airless verspuiten van dunpleister is even wennen. Maar daarna gaat het sneller en gemakkelijker dan met een wormpomp of een systeem met een drukvat. Dat stelt Wiltec VC te Uden, leverancier van apparatuur voor industriele applicatie.

Tijdens de Bouwbeurs introduceert Wiltec een spuitapparaat voor het behangklaar afwerken van wanden van kalkzandsteen. Het is de Graco Texspray Mark V, speciaal ontwikkeld voor het verspuiten van dunpleisters op basis van polymeren. Het apparaat is ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt sinds enkele jaren ook in Duitsland, Frankrijk en Scandinavie verkocht. In Nederland zijn acht exemplaren in gebruik, waarvan een sinds een jaar in Groningen, en de andere zeven sinds een aantal maanden in het zuiden van het land. De ervaringen zijn goed, zodat Wiltec heeft besloten om de Texspray Mark V officieel op de Nederlandse markt te introduceren.

Een verschil tussen Nederland en het buitenland is, dat in Nederland veel wordt gewerkt met kalkhoudende pleisters. Zij zijn goedkoper dan pleisters op basis van polymeren. Volgens een woordvoerder van Wiltec zijn kalkhoudende producten echter niet te verspuiten met de Texspray Mark V. Door de airless techniek wordt kalkhoudend materiaal namelijk in componenten gescheiden. Dat geldt niet voor polymeerpleisters.

Een andere kanttekening bij de Texspray Mark V is, dat het apparaat niet geschikt is voor het verspuiten van korrelhoudend materiaal. De openingen in de spuit hebben een diameter van 0,035 inch. De pleister mag uiteraard geen grotere deeltjes bevatten.

Ook voor verf

De Graco Texspray Mark V is behalve voor pleisters ook voor alle verfsoorten te gebruiken. Voor schilders is de airless spuittechniek, met een druk van ca. 25 bar, niet ongewoon. Volgens Wiltec is het bijzonder belangrijk het apparaat goed schoon te houden, vooral als er met pleister wordt gewerkt. Er mogen geen resten achterblijven, omdat zij verharden en voor verstoppingen zouden kunnen zorgen.

Het apparaat werkt op 220 Volt en er is geen compressor nodig. De opbrengst is gelijkmatig, zodat er tot 15% minder materiaal wordt verbruikt en er minder geschuurd hoeft te worden. Voor het snel bedekken van grote oppervlakken is de straalbreedte 60 cm. Voor het spuiten op gipspanelen varieert de straalbreedte van 10 tot 20 cm. Er kunnen twee spuitpistolen op de Texspray Mark V worden aangesloten.

Reageer op dit artikel