nieuws

Architect Vandenhove documenteert Balloir

bouwbreed

In zijn eigen woonplaats Luik heeft architect Charles Vandenhove het historische complex Le Balloir ingrijpend verbouwt. De verbouwing is gedocumenteerd in een kleine monografie. Het aan de Maas gelegen Le Balloir was sinds 1698 weeshuis, tuchthuis en gekkenhuis. Het is nu in opdracht van een liefdadigheidsinstelling verbouwd en uitgebreid tot een combinatie van verzorgingsflats, kinderverblijf, atelier en kantoren. De ingreep hield onder meer in dat verdiepingen zijn aangebracht in een gotisch kerkje. De monografie toont met foto’s van Kim Zwarts de weloverwogen vormgeving en detaillering van Vandenhove en de toegepaste kunst, onder andere een plafondschildering in een eetzaal van Jean-Pierre Pincemin die de scheppingsdagen voorstelt.

B. Verschaffel: “Charles Vandenhove, Le Balloir”. Uitg. 010; ISBN 90.6450.284.6; f. 49,50.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels