nieuws

Ovale vormen kenmerken ambassade in Paramaribo

bouwbreed

De nieuwbouw van de Nederlandse ambassade in Paramaribo heeft ruimten met ovale vormen. Deze voor Suriname ongewone vorm en een fundering op een diepte van 50 m kenmerken realisatie van het po.

De Koninklijke Nederlandse Ambassade in Paramaribo behoort met die van de Verenigde Staten tot de belangrijkste ambassades in Suriname. Het nieuwe gebouw van de Nederlandse ambassade staat op een terrein met een oppervlakte van zo’n 4000 m2 aan de Sophie Redmondstraat iets buiten het stadscentrum. Het is in opdracht van de Nederlandse Staat voor een bedrag van ongeveer f. 15,5 miljoen gebouwd door Ballast Nedam Surinam uit Paramaribo, onderdeel van Ballast Nedam International. Het bouwbedrijf heeft het werk op 7 mei opgeleverd. Half mei is het pand door de 60 mensen van de ambassadestaf in gebruik genomen. Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan ongeveer 90 mensen. Half juni zal het officieel worden geopend.

Zandlaag

Ballast Nedam Surinam is in 1994 met het werk begonnen. In juli dat jaar is het nodige materiaal en materieel aangevoerd. Maar in oktober ’94 is pas feitelijk met het werk begonnen. In de tussenliggende periode is getracht een alternatief te vinden voor de fundering van het gebouw. Grondonderzoek gaf aan dat pas op een diepte van 49 m een zandlaag aanwezig is met voldoende draagkracht. Funderingspalen van die lengte en van de vereiste – hoge – kwaliteit konden in Suriname niet gemaakt worden. Het is niet gelukt een alternatieve fundering te bedenken. Daarom zijn vanuit Nederland voorgespannen betonnen palen aangevoerd. Iedere paal bestaat uit drie delen met een lengte van ongeveer 17 m.

Kromtestralen

De vorm van het gebouw en het kleine bouwterrein heeft zijn invloed gehad op het bouwen. Het terrein heeft afmetingen van 40×97 m2. Er is nauwelijks genoeg ruimte om materialen op te slaan of om met bouwmaterieel te manoeuvreren. Bovendien is het gebouw slechts van een kant toegankelijk.

Het ambassade gebouw bestaat in hoofdzaak uit twee bouwdelen met een ovale vorm. Het vloeroppervlakte is ongeveer 2500 m2. Het deel met de visa-balie is een verdieping hoog. Het andere deel heeft drie verdiepingen. Hieronder is een kleine kelder waarin diverse installaties zijn ondergebracht.De verhogingen van de binnenpatio en van de externe verhoging hebben bij elkaar vijf verschillende kromtestralen.

De gebouwen in Suriname zijn overwegend vierkant of rechthoekige. In reactie daarop ontwierp architect Lucien Lafour, van Surinaamse afkomst, een gebouw met gebogen vormen. Het bestaat ui twee ovalen die in een kleine hoek samen komen. Het gebouw is voorzien van uitkragingen van twee meter. Het interieur en exterieur lopen daardoor op logische wijze in elkaar over. De grote varandas van de Surinaamse huizen zijn ook een uitbreiding van de binnenruimte. De architect beschouwt dit als een van de meest typische karakteristieken van de Surinaamse bouwstijl.

In de toegepaste bouwmaterialen komt nauwelijks herhaling voor. De meeste onderdelen zijn handgemaakt en enig in zijn soort. Elke materiaalsoort is verdeeld in een groot aantal types, die van elkaar verschillen in afmeting, vorm of kleur.

De gevels zijn bekleed met witte geglazuurde keramische tegels. Deze zijn speciaal voor dit po ontwikkeld en gefabriceerd in Zuid-Duitsland. Dit basisprodukt is echter nog niet geglazuurd en slechts in een beperkt aantal kleuren beschikbaar. De tegels zijn gekleurd door Tichelaar in Makkum. Deze fabriek heeft zes maanden nodig gehad voor het testen om de goede kleur te realiseren en begonnen kon worden met glazuren van de ongeveer 10.000 tegels.

Het type aluminium profielen dat door de architect was uitgezocht voor de ramen en deuren zijn aangepast zodat er ruiten van verschillende dikten in konden worden gezet. In plaats van dubbele beglazing heeft de architect enkel glas en onder andere kogelvrij glas toegepast. De dikte van kogelvrijglas komt niet overeen met de gemiddelde dikte van dubbel glas.

Markante kleur

Een deel van het dak is hoekig en gebogen. Dit is voorzien van een koperen bekleding. Na een aantal jaren krijgt het de markante groene kleur. De zijpanelen van het dak zijn ook van koper, maar dat is fabrieksmatig geoxideerd. Dat heeft direct al de groene kleur.

Alle geprefabriceerde wanden op de begane grond zijn terrazzo afgewerkt. De vloerlaag in de openbare gedeelten op de begane grond is speciaal ontworpen en gemaakt van terrazzo met een inleg van marmeren tegels.

Gedurende de uitvoering van het werk besloot ambassadeur S. Baron van Heemstra om van een klein deel van het ambassadegebouw de functie te wijzigen en dat te gebruiken als cultureel centrum. Daarin zijn een kleine vergaderkamer en een bibliotheek ondergebracht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels