nieuws

Gebrek aan ruimte leidt tot bouwen op bestaande panden

bouwbreed

Woningcorporatie de Dageraad begint in juni met het bouwen van een extra etages op twintig woningen in de Amsterdamse Atjehstraat. Het is voor het eerst dat in Amsterdam bestaande panden worden voorzien van extra woningen. Het is de bedoeling dat binnenkort nog 150 ‘oplaagwoningen’ worden gebouwd.

Het gaat in alle gevallen om woningen in de sociale huursector. De huizen krijgen twee of drie kamers. De oppervlakte ligt tussen 56 en 77 m2. De nieuwbouw leidt ertoe dat tot een deel van de bestaande woningen minder licht zal toetreden door de aanleg van een galerij. Ook worden de lichtkoepels van een aantal woningen dicht gezet en verandert de loop van de rookgaskanalen. De bewoners zijn in meerderheid tegen het plan.

De bouwkosten zijn circa f. 60.000 per woning hoger dan ‘gewone’ nieuwbouw. Er is voor gekozen omdat Amsterdam tot 2005 ruim 36.000 woningen moet bouwen, terwijl de ruimte in de hoofdstad zeer beperkt is.

Indien de ‘oplaagwoningen’ verrijzen op flats, zijn de kosten lager. “De bouwkosten ke voorts verlaagd worden door het oplagen te combineren met een verbeterde ingreep van het bestaande complex en wellicht aanvullende nieuwbouw”, aldus een toelichting van de gemeente.

De woningen in de Atjehstraat zijn dertien jaar oud. Architectenbureau J. van Stigt kreeg twee jaar geleden opdracht een ontwerp te maken voor de ‘oplaagwoningen’. In Amsterdam Noord, Watergraafsmeer en Osdorp zijn ook plannen voor het oplagen van bestaande woningen. Het gaat vooralsnog om de bouw van 70 woningen. “In Geuzenveld/Slotermeer, Buitenveldert en De Baarsjes worden studies verricht naar de mogelijkheden van extra woonlagen”, aldus een gemeentetoelichting. Aan de hand van de resultaten van de poen die binnenkort beginnen bekijkt de gemeente of op grote schaal ‘oplaagwoningen’ ke worden gebouwd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels