nieuws

Handleiding biedt hulp bij huisvesten statushouders

bouwbreed

Gemeenten gaan, voor zover zij daar iets over te zeggen hebben, scholen, kantoren en woningen verbouwen in woonruimtes voor de ongeveer 10.000 alleenstaande asielzoekers met een verblijfsvergunning, die dit jaar, al dan niet tijdelijk, in Nederland mogen blijven. De VNG denkt dat de woonruimte vooral zal moeten komen van grotere woningen die in kleinere eenheden worden gesplitst.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de landelijke centrales van woningcorporaties NWR en NCIV hebben daarvoor modelhuurcontracten ontwikkeld. Uit onderzoek blijkt dat de kosten van de verbouwing en inrichting op simpele wijze in de huur zijn te verwerken.

Bovenstaande valt op te maken uit een handleiding van de VNG, NWR en het NCIV, waarin praktische en juridische informatie is opgenomen voor gemeenten en corporaties over de verhuur van woonruimte aan statushouders. Gisteren werd de handleiding officieel aan minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken aangeboden.

In 1996 moeten bijna 20.000 asielzoekers, die al dan niet tijdelijk als statushouder in Nederland mogen blijven, passende huisvesting krijgen. Ongeveer de helft van hen is alleenstaand en zo’n 3000 zijn jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels