nieuws

‘D66 moet Groene Hart-trace HSL definitief afwijzen’

bouwbreed

Vijf grote milieu- en natuurorganisaties willen dat regeringspartij D66 de aanleg van de hoge-snelheidslijn door het Groene Hart afwijst. Ze vragen de democraten om zich uit te spreken voor varianten die dit kwetsbare groengebied ongemoeid laten. Ook al heeft het kabinet het liefst een snelspoor door het Groene Hart, ten oosten van Zoetermeer. De oproep komt van het Wereld Natuur Fonds (WNF), Stichting Natuur en Milieu, de Unie van Provinciale Landschappen, de Vogelbescherming en Natuurmonumenten.

Volgens deze organisaties brengt het voorkeurstrace (A1-variant) ernstige schade toe aan de “ecologische, economische en recreatieve kwaliteiten van het Groene Hart”. Zij wijzen D66 erop dat gebruik van het bestaande spoor tussen Rotterdam-Den Haag en Amsterdam of aanleg van nieuw spoor pal langs de snelwegen A4-A13 (Bos-variant) goede en milieuvriendelijkere oplossingen zijn.

Voor het kabinet echter liggen nog maar twee varianten op tafel: de eigen voorkeur en de bundeling van nieuw spoor met de A4/A13. Premier Kok verklaarde vorige week nog dat de hogesnelheidstrein niet op bestaand spoor gaat. De gewenste hoge snelheden zijn daar onhaalbaar. De verwachting is dat de ministerraad eind april/begin mei een besluit neemt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels