nieuws

Warmteterugwinning gebouw geschiedt op HR-niveau

bouwbreed Premium

Kantherm is een hoogrendement-warmteterugwinningssysteem met adiabatische koeling, dat in staat is een gezond binnenklimaat te scheppen tegen lage kosten. Het systeem ventileert met 100% buitenlucht.

Volgens de leverancier heeft het systeem een lange levensduur. Dat is onder andere bereikt door een minimum aan bewegende delen toe te passen. Dat betekent tevens dat een minimum aan onderhoud is vereist. Het systeem is flexibel aan te passen aan de eisen van de desbetreffende locatie. Hoe hoger het rendement is des te lager zijn de energiekosten voor de verbruiker. Van de warmte uit de afgezogen lucht wordt volgens de leverancier Ursus BV te Amsterdam, 90% teruggewonnen om de toegevoerde verse lucht op te warmen.

De unit maakt gebruik van adiabatische koeling. Dat is koeling waarbij geen warmteuitwisseling met de omgeving plaatsvindt. De warmteterugwinunits zijn door het bedrijf te leveren in capaciteiten van 120 tot 50.000 m3/h. Door de veel toegepaste zelfreinigende onderdelen is er nauwelijks van vervuiling sprake. Luchtfilters en vorstbeveiliging, laat staan ontdooimechanismen, zijn voor de Kantherm niet nodig. Volgens de leverancier valt dan ook een levensduur te verwachten van meer dan twintig jaar. De Kantherm realiseert verder een comfortabele koeling, door water zeer fijn te vernevelen in de uitgaande luchtstroom. Dat gebeurt met gebruikmaking van onder andere gepatenteerde zelfreinigende verstuivers.

Het Kantherm warmteterugwinningssysteem is opgebouwd uit twee ventilatoren, een kantelklep en twee cassettekasten, voorzien van cassettes voor de warme luchtopslag. Door de afzuigventilator wordt lucht uit het gebouw afgezogen. Deze heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 22 gr. C. De lucht wordt via het klephuis naar buiten geblazen. In een cassettekast staan aluminium cassettes opgesteld, die een grote warmtecapaciteit hebben, zodat alle warme lucht van de afgezogen lucht erin wordt opgeslagen. Na 70 seconden wordt door de kantelklep de luchtrichting in de cassettes omgedraaid, zodat de koude buitenlucht door de opgewarmde cassettes naar binnenstroomt. De warmte van de in de cassettes opgeslagen warme lucht wordt nu aan de koude lucht overgedragen. Daardoor wordt de koude lucht opgewarmd tot ongeveer 19 gr. C. In dezelfde cyclus wordt ook de lucht in de andere cassette opgewarmd.

Principe tekening van het warmteterugwinningssysteem.

Reageer op dit artikel