nieuws

Van kerk tot archief tot Theater

bouwbreed Premium

Voor het bescheiden budget van f. 3,5 miljoen heeft architectenbureau Mecanoo de voormalige Lutherse kerk aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam verbouwt tot theater voor het theatergezelschap De Trust.

Het monumentale gebouw uit 1793 had enkele jaren leeggestaan, nadat het sinds de jaren zestig had gediend als archiefruimte voor De Nederlandse Bank. Voor die functie is toen de begane grondvloer versterkt.

Daar kon nu handig gebruik van worden gemaakt om een nieuwe verdiepingsvloer op te bouwen, de eigenlijke toneelvloer van 800 vierkante meter. Op deze vloer staat de tribune als los te verplaatsen element. Belangrijkste architectonische element is wat Mecanoo ‘het meubel’ noemt: een nieuw bouwkundig element waarin alle installaties, de keuken en het trappenhuis zijn ondergebracht.

De uitvoering van het werk is in ongeveer acht maanden tijd voltooid door aannemer Konst en Van Polen bv uit Westwoud. Voor de opening van het Trusttheater, afgelopen weekend, is de klassieke gevel geschoond van grafitti. Bekeken wordt nog wat nodig is voor een grondige restauratiebeurt.

Reageer op dit artikel