nieuws

Uitbreiding Amsterdamse haven weer vertraagd

bouwbreed

De plannen van de gemeente Amsterdam voor uitbreiding van het Westelijk Havengebied lopen opnieuw vertraging op. De Raad van State wil dat er een nieuw besluit wordt genomen over de geluidsnormen voor het gebied. De procedure die de gemeente Amsterdam heeft gevolgd noemt de Raad ‘ondoordacht en onzorgvuldig’.

Door het verzet van de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude, evenals van het kunstenaarsdorp Ruigoord, loopt het uitbreidingsplan voor het Westelijk Haventerrein jaar na jaar vertraging op. Eerder heeft de Raad van State een versnelde uitbreiding van het gebied geweigerd.

In een poging het verzet tegen de uitbreiding te breken heeft de provincie Noord-Holland besloten het toekomstig havengebied via een herindeling aan de gemeente Amsterdam te geven. Later zal de Raad van State de bezwaren hiertegen behandelen.

Via een afzonderlijk besluit heeft de provincie Noord-Holland voor de uitbreiding van het Westelijk Havengebied een ruime geluidsnorm toegestaan. Hoewel in de omgeving woningen staan, is de voor dit gebied de maximaal toegestane geluidsbelasting vastgesteld.

Omwonenden, de gemeenten Haarlemmerliede en Spaarnwoude, evenals de Amsterdamse Golfclub in Halfweg, zijn tegen deze gang van zaken in opstand gekomen.

Terecht, zo oordeelt de Raad van State nu. In de uitspraak wordt de besluitvorming rond de uitbreiding van het Westelijk Havengebied verworpen. Het provinciebestuur ziet zich nu genoodzaakt de besluitvorming over te doen. Dat betekent verder uitstel voor de plannen van het Amsterdamse gemeentebestuur.

Reageer op dit artikel