nieuws

Tweede fase facelift Haags Spuikwartier

bouwbreed Premium

Het Spuikwartier in Den Haag moet qua inrichting en sfeer meer in overeenstemming worden gebracht met het Spuiplein. Als de gemeenteraad op 19 december met de voorstellen van het college akkoord gaat, krijgen grote delen van het gebied een facelift.

Om te beginnen wordt de Turfmarkt bestraat met Belgisch hardsteen, afgewisseld met bewerkte stenen, roestvaststalen strippen en afwateringsgoten.

De Turfmarkt wordt alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Verlevendiging van de Turfmarkt is eveneens het oogmerk van de plannen van de RGD en de woningbouwvereniging VZOS om de parkeergarages en vergaderzalen op de begane grond en de eerste verdieping van de ministeries van Justitie en BZ te veranderen in winkel- en publieksvoorzieningen.

Het ‘Omgevingsontwerp Spuikwartier, tweede fase’ van wethouder Noordanus’ voorziet ook in uitbreiding van het eenrichtingsverkeer en de aanleg van ruime voetpaden in het Spuikwartier. etae zal doorgevoerd worden tot over de Muhlendammbrucke in het Nikolai-Viertel.

Hoe de enorme vrije ruimte tussen Fernsehturm en Palast eruit zal zien, is nog onduidelijk. Zelfs of het Palast van een voorbouw zal worden voorzien, zoals het voorstel van architect Bernd Niebuhr aangeeft in zijn ontwerp voor de Spreeinsel, is thans ongewis. Wel wordt vastgehouden aan de door Hans Kollhof ontworpen 160 meter hoge woontoren aan de Alexanderplatz, zij het met nog te ontwerpen uitbreidingen. Ook de Fischerinsel met haar woontorens zal door eengezinshuizen worden omgeven.

Controverses

Baustadtratin Karin Bennert van het stadsdeel Mitte kan zich niet vinden in de principes van het Senatsplan, die op de stedelijke structuur van de vorige eeuw teruggrijpt en de naoorlogse stedenbouw negeert.

Controvers zijn ook de ideeen van de verkeerskundigen en de stedenbouwers. De eerste willen de straten van autoverkeer vrijwaren, de laatsten verlangen een fijnmazig stratennet.

De vraag is bovendien of er genoeg investeerders zullen zijn om zoveel nieuw gebied te bebouwen.

Reageer op dit artikel