nieuws

Spuitbeton kan voortaan ook van betoncentrale komen

bouwbreed Premium

Spuitbeton kan voortaan van de betoncentrale worden betrokken. Het wordt dan met een truckmixer naar het werk gebracht. Rijtijden en afstanden zijn hierbij niet meer van belang, want de verharding van het beton wordt pas op het laatste moment in gang gezet.

Dat meldt P. Groenendijk, directeur van Master Builders Nederland te Amstelveen. Het bedrijf brengt een chemisch systeem op de markt, bestaande uit een superplastificeerder, een ‘stabilizer’, een ‘slumpkiller’ en een versneller. De eerste twee worden op de betoncentrale toegevoegd, met de andere twee worden de consistentie en de verhardingssnelheid op de bouwplaats geregeld. Door toepassing van dit systeem kan het beton van de centrale over grote afstanden worden vervoerd. Het is zelfs mogelijk om de rijtijd te verlengen tot ongeveer 72 uur, voordat de verharding inzet. Daarmee is de traditionele maximale afstand van ongeveer 50 km verleden tijd.

Prijs vergelijkbaar

Het gaat om gewoon beton in de kwaliteiten van B12 tot en met B65, met een toeslagmateriaal van 4 tot 8 mm en een deel silicafume. Volgens Groenendijk is de prijs van het spuitbeton vergelijkbaar met die van de droge variant, afhankelijk van de logistiek en de benodigde capaciteit.

Het ‘Total Consistency Control’ (TCC)-systeem is ontwikkeld in samenwerking met Betonmortelbedrijven Cementbouw BV te Heemstede. Het vindt zijn oorsprong in de tunnelbouw in landen als Zwitserland.

De werking van het TCC-systeem is als volgt. Door het toevoegen van superplastificeerder en ‘stabilizer’ in de centrale stopt de verharding en blijft het beton vloeibaar, binnen consistentiegebied 4. Op de bouwplaats wordt een ‘slumpkiller’ toegevoegd, waardoor de zetmaat wordt afgebroken. De consistentie daalt onmiddellijk naar gebied 1 of nog minder. Met een versneller wordt de verharding geregeld.

Robot

Het is van belang om de juiste spuittechniek toe te passen. Daar is een speciale unit voor ontwikkeld. Master Builders Nederland geeft bovendien instructie aan de medewerkers van de aannemer, zodat het beton op een goede manier wordt verwerkt. Volgens Groenendijk blijft nat spuiten met geprefabriceerde mortels aantrekkelijk voor kleine werken, beneden de capaciteit van 5 a 6 m3 per dag. Daarboven is het TCC-systeem echter concurrerend. “Het werkt allemaal chemisch. Er vinden daadwerkelijk veranderingen in het materiaal plaats”, legt Groenendijk uit. “Er is ook een robot ontwikkeld om het beton op afstand te verspuiten. Ik overweeg om hem voor een po in Utrecht naar Nederland te laten komen.”

Reageer op dit artikel