nieuws

Rotterdamse wijk krijgt biezenveld voor schoon water

bouwbreed Premium

Een toekomstige woonbuurt in Rotterdam krijgt een biezenveld om het water in de singels langs de huizen schoon te houden. Het water is afkomstig van de rivier de Rotte, die is vervuild met fosfaten en zware metalen van tuinders. De biezen ruimen de fosfaten op. De zware metalen bezinken op het natte veld, dat na vijftien jaar moet worden verschoond.

Het gebiedje in het Stoopwegkwartier in Rotterdam-Noord is 1 hectare groot en vrij toegankelijk voor fietsers en wandelaars. De gemeente trekt een half miljoen gulden uit voor het experiment. Als het werkt, is de kans groot dat er ook biezenvelden komen in de grote nieuwbouwwijken op de Vinex-lokaties rond Rotterdam, aldus een woordvoerder van de Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting.

De nieuwbouwwijk in het Stoopwegkwartier in Rotterdam-Noord wordt energiezuinig gebouwd, dankzij een subsidie van f. 729.000 van de Europese Gemeenschap. De gemeente Rotterdam draagt nog eens f. 300.000 bij aan de in totaal f. 2,4 miljoen kostende maatregelen gericht op energiebesparing.

Het geld van de Europese Gemeenschap komt uit het zogenaamde Thermie-programma. Behalve Rotterdam doen daar aan mee Barcelona, Lyon, Torino, Kopenhagen, Porto en Dublin.

Reageer op dit artikel