nieuws

Raad van State tegen stenen kwelderdam

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat mag geen proef doen met een lange stenen dam tegen de afslag van Noord-Groningse kwelders. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist.

De Waddenvereniging had beroep aangetekend tegen de aanleg van de achthonderd meter lange dam voor de Groningse kust. De raad stelde de milieubeweging in het gelijk.

De dam zou de natuur van de kwelders schade berokkenen. De ecologische waarden zouden worden verstoord. Bovendien vindt de rechter dat Rijkswaterstaat niet heeft nagedacht over wat er met de dam moet gebeuren als de proef mislukt.

Rijkswaterstaat wilde de dam aanleggen om de afslag van kwelders tegen te gaan. Ze kreeg daarvoor geld uit het Groningse bodemdalingsfonds. Volgens de Waddenvereniging ke de kwelders veel milieuvriendelijker worden beschermd door de aanleg van rijshouten dammetjes. Een stenen dam langs de kwelders betekent in haar ogen een aantasting van natuur-, landschap- en cultuurhistorische waarden.

Reageer op dit artikel