nieuws

OM verbaasd over ‘geheime’ Nijmeegse grondaffaire

bouwbreed

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen krijgt van het Openbaar Ministerie een week de tijd om te vertellen waarom het dossier over de vuil-grondaffaire niet ter inzage van de gemeenteraad ligt. Hoofdofficier van justitie Van Gend, die de papieren ter inzage wil geven, heeft dat het college in een brief laten weten.

Het OM in Nijmegen is verbaasd dat het college de papieren nog niet aan de gemeenteraadsleden heeft laten zien. In een brief schrijft de hoofdofficier dat hij er vanuit ging dat alle partijen de paperassen konden bekijken.

De officier geeft in zijn brief antwoord op het verzoek vanuit de gemeenteraad (van De Groenen, GroenLinks en de SP) om het dossier te mogen inzien. Het college had dit eerder geweigerd.

Nijmegen wordt ervan beschuldigd dat het tussen 1990 en 1994 vier vervuilde terreinen illegaal heeft laten reinigen. Daarbij zou sprake zijn geweest van onwettelijke grondtransacties. Het OM heeft de zaak geseponeerd. Als het aan justitie ligt, worden de verantwoordelijke ambtenaren en bestuurders wel vervolgd. Het zogeheten Pikmeer-arrest bepaalt echter dat ambtenaren en bestuurders niet ke worden vervolgd voor milieudelicten.

De fractie van De Groenen in de Nijmeegse raad wil naar aanleiding van de affaire een “gemeentelijke parlementaire enquete”. Een van de prangende vragen die daarbij moeten worden beantwoord is in hoeverre het college op de hoogte was van de affaire.

Reageer op dit artikel