nieuws

Nijmegen verwijt OM ‘grote onzorgvuldigheid’

bouwbreed

De gemeente Nijmegen verwijt het Openbaar Ministerie “grote onzorgvuldigheid” in het onderzoek naar mogelijke milieudelicten met vervuilde grond. Het OM heeft weliswaar besloten de gemeente niet te vervolgen, maar blijft de gemeente als verdachte zien.

Volgens het zogeheten Pikmeer-arrest van de Hoge Raad ke lagere overheden niet strafrechtelijk ke worden vervolgd voor milieudelicten.

Volgens de gemeente kan het OM de beschuldigingen van ernstige delicten, sjoemelen met vergunningen, corruptie en verrijking niet hard maken. “Maar ondertussen blijft het OM de gemeente als verdachte zien”‘, zei burgemeester E. d’Hondt maandag. “Dat is voor ons onverteerbaar.”

Het onderzoek van het OM naar het vervoeren en storten van vervuilde grond zonder vergunningen heeft anderhalf jaar gelopen. Het betrof de gang van zaken rond terreinen aan de Winselingsweg, Kerenbos, Elshof en Winkelsteegh. Het Pikmeer-arrest dateert van augustus van dit jaar. Volgens de gemeente bestond er al veel eerder jurisprudentie over het vervolgen van overheden in milieuzaken.

D’Hondt vindt dit onbegrijpelijk. “Hoe kan het OM pas na afsluiting van het onderzoek concluderen dat er niet vervolgd kan worden? Het OM moet maar eens kiezen: de beschuldigingen hard maken, of de verdachtmaking stoppen.”

De gemeente vindt dat er wel bestuurlijke, maar geen strafrechtelijke fouten zijn gemaakt. Er zijn maatregelen genomen om die fouten in de toekomst te voorkomen. Het milieu en de volksgezondheid hebben geen gevaar gelopen, aldus D’Hondt.

Publieke discussie

De gemeente wil een publieke discussie over de kwestie organiseren. In het uiterste geval stapt Nijmegen naar de rechter om verschoond te worden. Er is geen bewijs opgedoken dat de grond “ernstig vervuild” is geweest, zoals het OM in eerste instantie beweerde.

Bovendien, zo schrijft D’Hondt in het collegerapport aan de gemeenteraad, is in een stad als Nijmegen alle grond licht verontreinigd. “Wij verwachten niet dat in het centrum van Nijmegen moestuinen zullen worden aangelegd.”

Reageer op dit artikel