nieuws

Nieuwbouw clubs op tocht door tv-debacle

bouwbreed Premium

Een aantal clubs in het betaald voetbal ziet zich ondeder meer als gevolg van het debacle met Sport 7 genoodzaakt de plannen voor een nieuw stadion bij te stellen. In Rotterdam is de verhuizing van Sparta naar het bedrijventerrein Rivium van de baan. Drie stadions van Feyenoord, Excelsior en Sparta bij elkaar vond het gemeentebestuur wat te veel van het goede.

Afgezien van lokale omstandigheden heeft het debacle van Sport 7 ongetwijfeld invloed op de nieuwbouwplannen van de clubs. “Vooral als zij nog in een pril stadium verkeren”, zegt de voorzitter van Volendam, de heer Westendorp. “Op de bouw van de derde tribune die zo goed als klaar is, heeft een eventuele vermindering van inkomsten uit tv-rechten geen invloed, maar mogelijk wel op de bouw van de vierde tribune. Dat kan wat langer gaan duren”, aldus de voorzitter van Volendam.

Opgeschort

Van de f. 2,9 miljoen die de clubs uit de tv-inkomsten zouden krijgen was per jaar f. 700.000 bedoeld voor de verbetering van de accommodatie. “Daar kun je wel wat van doen”, zegt de penningmeester H.A. Elbers van Go Ahead Eagles dat plannen heeft voor de bouw van een stadion in de stad. “We hebben de besluitvorming hierover een maand opgeschort”, vervolgt hij. “Tegen die tijd zal de kwestie in rustiger vaarwater zijn gekomen en zal hopelijk duidelijkheid bestaan over de hoogte van de toekomstige inkomsten uit de tv-rechten. Dat er geld binnen zal komen, staat vast. Alleen over de hoogte moet met de nieuwe contractpartner worden onderhandeld.”

Woordvoerders van Roda en Twente ontkennen enig effect van het Sport 7 fiasco op de nieuwbouwplannen van de clubs.

Voorzitter Jan Schouten van FC Den Bosch zegt dat er een “lastige situatie is ontstaan”. “Het schept liquiditeitsvragen, maar die lossen we wel weer op.” Den Bosch heeft nog geen verplichtingen aangegaan. De plannen liggen klaar. “En die zullen hoe dan ook doorgaan”, zegt Schouten. “Voor het opknappen van de bestaande accommodatie zal een vermindering van de inkomsten geen gevolgen hebben. De uitbreiding zal mogelijk wat langer op zich laten wachten.”

Bereikbaarheid

De problemen van Sparta zijn van andere aard. Het college van B en W heeft besloten af te zien van de verhuizing naar Rivium omdat de toegangswegen naar het stadion dwars door een woonwijk zouden lopen.

Niet bekend

Supporters

Sparta staat niet onwelwillend tegen het voorstel van het college. “Een gelijkwaardige locatie is voor ons niet onbespreekbaar. Als de locatie maar opvalt en aantrekkelijk is voor onze sponsors. Het liefst in het noordoostelijk deel van de stad omdat daar het merendeel van onze supporters vandaan komt”, zegt Sparta-secretaris D. Happel.

Vorige maand kwam het huisvestingsprobleem van Sparta al in het nieuws toen Excelsior met wie Sparta een nieuw stadion zou delen, te kennen gaf de voorkeur te geven aan het renoveren van het huidige stadion Woudestein.

Reageer op dit artikel