nieuws

Massale steun voor Amsterdams ‘metroreferendum’

bouwbreed Premium

Het Platform Metro in Amsterdam heeft de afgelopen twee weken bijna 6000 handtekeningen verzameld. Het platform heeft nog zeven dagen om een totaal van 6048 te halen, dat nodig is voor een ‘inleidend’ verzoek om een referendum over de nieuwe metrolijn van noord naar zuid te houden.

Een medewerker zei dat het totaal ‘beslist’ wordt gehaald. Vooral veel mensen uit Amsterdam-Noord hebben getekend. Dat duidt er volgens de medewerker op dat de inwoners uit Noord helemaal niet zitten te wachten op een ontsluiting naar het zuiden van de stad.

De Amsterdamse gemeenteraad stemde 27 november in meerderheid in met de aanleg van de Noord-Zuidlijn. De metro moet vanaf 2005 per dag 160.000 passagiers vervoeren. Uitvoering van het megapo kost ongeveer f. 1,8 miljard.

Het verzet tegen de metro is met name in De Pijp groot. Een belangrijk deel van het trace loopt onder de smalle Ferdinand Bolstraat door, vlakbij de Albert Cuypmarkt. De bewoners zijn bang voor schade, en ondernemers vrezen omzetverlies omdat de buurt door de bouw lang slecht bereikbaar is. Het Platform Metro heeft zich belast met het bewerkstelligen van een referendum over de metro.

Reageer op dit artikel