nieuws

Loswal in Vianen vereist deskundig onderzoek

bouwbreed Premium

Bedrijfseconomisch bezien hebben de Hagestein BV in de gelijknamige plaats en de in Vianen gevestigde Lekzicht BV de zaakjes goed voor elkaar. Bij Lekzicht zijn echter de nodige vergunningsproblemen. Omwonenden eisten deze week in een spoedprocedure schorsing van de nieuwste milieuvergunning, die het gemeentebestuur Lekzicht verleende.

“Als er wordt geschorst, moet het bedrijf dicht”, bevestigde gemeentewoordvoerder, J. van Eijk. Hagestein BV verzorgt transporten van met name bouwmaterialen per schip en per as. Op de eigen loswal van Lekzicht BV in Vianen kan zand er grind overgeslagen worden.

Twaalf jaar geleden nam G. Pieterse van Hagestein de erfpacht over van de loswal Vianen, die volgens hem daar al sinds 1905 ligt. De bedrijfswoning bij de wal nam hij niet over.

“Had ik dat maar wel gedaan, dan had ik nu niet zo veel problemen gehad,” aldus de ondernemer.

De bedrijfswoning bij de loswal werd aan een derde verkocht. De koper zou andere omwonenden (bewoners van panden langs de Nijensteinseweg) hebben gemobiliseerd om de overlast verminderd te krijgen, die Lekzicht zou veroorzaken. Het gaat met name om stof-, stank- en geluidsoverlast.

Onderzoek

Toen Lekzicht een milieuvergunning kreeg van de gemeente, werd die vergunning met succes bij de Raad van State aangevochten. Begin dit jaar verleende het gemeentebestuur Lekzicht een nieuwe vergunning. Afgelopen dinsdag vroeg advocaat F. van den Brug in een spoedprocedure bij de Raad van State om schorsing van die nieuwe vergunning. De voorschriften in de vergunning zouden ontoereikend zijn om overmatige overlast te voorkomen.

Van der Brug ontkende ten stelligste uit te zijn op sluiting van het bedrijf. “We willen alleen dat er een einde komt aan de stof- en geluidsoverlast”, aldus de raadsman.

Behandelend rechter bij de Raad van State, mevrouw J. Leyten, zei zich op dit moment moeilijk een oordeel te ke vormen over de situatie. Zij besloot een deskundige naar Vianen te sturen om de loswal ter plaatse te bekijken. Als het rapport van de deskundige klaar is, krijgen partijen nog de kans om er op te reageren. Pas daarna, dus over een aantal weken, zal ze een uitspraak doen.

Reageer op dit artikel