nieuws

Loonsverlaging voor werknemers Bruynzeel

bouwbreed

Om de continuiteit van de deurenfabriek van Bruynzeel in Zaandam te waarborgen wil de directie in twee jaar tijd 12,5% besparen op de loonkosten van de cao’ers. De bouwbonden van FNV en CNV en De Unie, de vakbond voor industrie en dienstverlening, voelen er niets voor en zijn gisteren met de directie gaan praten. Morgen zal er een raadpleging van de leden plaatsvinden.

Dat het slecht gaat met de deurenfabriek is de bonden al heel lang bekend. Er is een ovencapaciteit op de deurenmarkt, maar bovendien hebben de bonden zelf al vastgesteld dat de loonkosten bij Bruynzeel hoger zijn dan bij binnenlandse concurrenten.

In de afgelopen vijf jaar hebben de vakorganisaties met Bruynzeel al diverse maatregelen afgesproken om een algehele sluiting van de fabriek te voorkomen.

In januari van dit jaar kondigde de directie een wijziging in de loonstructuur aan. Die bestaat nu uit een reductie van 12,5 % op alle lonen van de cao’ers. De bonden zijn van oordeel dat bezuinigingen op loonkosten alleen ke plaatsvinden als er een forse, progressieve bijdrage komt van de leidinggevenden en het management.

Minder werknemers

Er zullen op korte termijn ook forse investeringen moeten gedaan om het productieproces te moderniseren. Als aan die voorwaarden kan worden voldaan is het wellicht mogelijk een deurenfabriek te handhaven met circa 300 werknemers. Op dit moment werken er in totaal 370 werknemers, waarvan vele allochtonen en ouderen.

“Op een totale sluiting zitten wij niet te wachten nu door de directie een versnelling van de sanering is aangekondigd. Het gaat er nu om in welke tempo en welke werknemers en afdelingen er worden gesaneerd”, aldus Chris Baars van de bouwbond FNV.

Reageer op dit artikel