nieuws

Kadeplan Roermond stuit op verzet omwonenden

bouwbreed Premium

Bewoners van de Roermondse wijk Sint Jakob vrezen dat een deel van de dijkverzwaringsplannen voor Roer en Maas nooit zal worden uitgevoerd. Ze uitten die vrees tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag.

In het kader van de Deltawet Grote rivieren is het kadeplan Roermond-centrum/Voorstad opgesteld om voor de Roermondse wijken Roerzicht, St. Jakob en de Binnenstad overstromingsgevaar te beperken. Naast dijkverzwaringen bij Maas en Roer, zal er een mogelijkheid worden geschapen om via de Hambeek overtollig Roerwater af te voeren.

Vanwege dit laatste vochten de bewoners van de wijk Hammerveld-west de plannen aan bij de Raad van State. Hun vrees is dat zij geofferd worden voor de veiligheid van de andere wijken. Wanneer het water in de Roer stijgt, zal er volgens de plannen een schuif in de Roer dicht gaan, waardoor meer water langs de Hambeek wordt afgevoerd. In de toekomst moeten daarmee de problemen opgelost zijn omdat de Hambeek een groter verval krijgt, sneller gaat stromen en dus meer water kan verwerken. Groter verval ontstaat door de verdieping van de Maas.

Noodvoorziening

De komende jaren wordt er echter nog een noodvoorziening aangebracht. Indien ook de Hambeek het water niet meer aankan, wordt ter hoogte van de Bisschop Lindanussingel een dijk in de Roer doorgestoken. Vervolgens kan het water via de dan ontstane Groene Rivier langs de wijk Hammerveld-west naar de Maas stromen. Dat zien de wijkbewoners helemaal niet zitten en om die reden hebben ze nu bij de Raad van State vernietiging van het kadeplan Roermond-centrum/Voorstad geeist.

Dat kan grote gevolgen hebben. Eind dit jaar verloopt namelijk de periode van de tijdelijke Deltawet, die door de regering was ingesteld om in een versneld tempo dijkverzwaringen mogelijk te maken. Daarmee verlopen ook subsidietoezeggingen; in het Roermondse geval f. 17 miljoen. Veel Roermonders vrezen dat de dijkverzwaringen nooit meer zullen worden uitgevoerd als Rijkssubsidie uitblijft. Uitspraak in deze zaak wordt begin volgend jaar verwacht.

Reageer op dit artikel