nieuws

HSL-beraad leidt tot krokodillentranen

bouwbreed Premium

Het feit dat het kabinet gaat overleggen met de fractievoorzitters van de regeringspartijen over de hogesnelheidslijn (HSL) heeft bij het CDA tot krokodillentranen geleid. CDA-woordvoerder Leers toonde zich verbolgen over de achterkamertjespolitiek van het kabinet, iets waar kabinetten met het CDA meesters in waren.

“Is dat dualisme? Een groot deel van het parlement staat buiten spel”, aldus een verontwaardigde Leers gistermorgen voor het radio 1-journaal. Hij vindt het “te gek voor woorden” dat het kabinet en coalitiefracties gaan proberen het conflict achter gesloten deuren op te lossen in plaats van in de Kamer.

Dat conflict gaat over de keuze van het HSL-trace door Holland. Het kabinet houdt vast aan een nieuwe spoorlijn via een tunnel onder het Groene Hart door. PvdA en D66, gesteund door onder meer het CDA zien meer in nieuw spoor gebundeld langs A4 en A13, de zogenoemde Bos-variant.

Leers zijn gespeelde verontwaardiging is op zich begrijpelijk. Hij vreest dat PvdA en D66 zich tijdens het interne beraad het Groene Hart-trace door de strot laten duwen. Die twee partijen hebben al laten weten dat deze kwestie hen geen kabinetscrisis waard is.

Reageer op dit artikel