nieuws

Heeft HBG iets aan Wayss en Freytag?

bouwbreed Premium

De West-Europese bouwwereld is klein. Men werkt niet alleen gezamenlijk aan grote bouwpoen, maar heeft ook nauwe contacten over elkaars adspiraties. In de Duitse media is zo’n gesprek naar buiten gekomen. Bestuursvoorzitter Udo Stark van Agiv ventileerde enkele dagen geleden in kleine kring dat hij van zijn aannemer Wayss en Freytag af wil. Binnen een week werd de naam van Hollandse Beton Groep (HBG) genoemd als potentiele koper.

Maar heeft HBG wel iets aan Wayss en Freytag (W en F)? Ja en nee. De twee bedrijven kennen elkaar goed. In Nederland wordt samengewerkt bij de aanleg van de Tweede Heinenoord en in Denemarken zijn ze beide lid van Great Belt Contractors (GBC). In deze consortia leveren de Duitsers hun vermaarde kennis op het gebied van boren. Om die reden zou W en F een welkome aanvulling zijn op de activiteiten van Hollandsche Beton- en Waterbouw (HBW). HBW ontbeert het aan boorervaring. Nu toch in Nederland steeds meer infrastructuur onder de grond gaat, is boorkennis uit de eerste hand prachtig.

Voor HBW is het hebben van W en F ook een sleutel tot andere grote poen in Europa. De Duitsers ke toegang verschaffen tot werken waar de kennis van HBW op zijn plaats is. HBW heeft in Nederland bewezen grote werken goed te ke managen.

De overname is aan de andere kant ook riskant. Agiv, die een belang heeft van 74 procent, wil er niet voor niets af. Net als bij de aankoop van de Engelse aannemer Higgs en Hill eerder deze week is de omzet wel spectaculair maar zijn de resultaten pover. Door de malaise in de Duitse bouwwereld komt de aannemer dit en volgend jaar in de verliezen. Het voordeel is dat het bedrijf voor niet al te veel kan worden aangekocht en dat moet het zuinige HBG aanspreken.

Reageer op dit artikel