nieuws

Haagse stadhuis nog niet optimaal

bouwbreed Premium

Het verleden jaar geopende nieuwe Haagse stadhuis blijft voor problemen zorgen. Ambtenaren en bezoekers klagen over tocht, onrust en lawaai. Het gebouw van architect Richard Meier kwam al eerder negatief in het nieuws op het gebied van efficiency. Zo moesten nog voor de opening door koningin Beatrix de plafonds van de cellen van de Gemeentelijke Sociale Dienst worden dichtgemaakt. Passanten konden gemakkelijk meeluisteren naar de vertrouwelijke gesprekken.

Niet lang daarna moesten deskundigen op zoek naar een oplossing om de glazen overkapping van het Atrium van de binnenkant schoon te maken. Als klap op de vuurpijl bleek het ‘IJspaleis’, zoals veel Hagenaars het stadhuis noemen, een Mekka voor dieven. In een half jaar tijd werd voor ongeveer een ton aan apparatuur gestolen. Een belangrijke oorzaak van de problemen ligt in het feit dat architect Meier houdt van openheid en veel licht. Het resultaat is een pand dat mensen of heel mooi, of heel lelijk vinden, maar in elk geval een aantal praktische bezwaren kent. Onderzoeksbureau Twijnstra en Gudde heeft de loketfuncties in het gebouw onder de loep genomen en constateert nog steeds gebreken. Het college van B en W wil de conclusies van Twijnstra en Gudde nu vervatten in een plan van aanpak. Over de eventuele kosten is nog niets bekend.

Reageer op dit artikel