nieuws

GIW wil Kalorama-drama met overleg oplossen

bouwbreed

Het Garantie Instituut Woningbouw gaat binnenkort met bewoners van de Hoofddorpse wijk Kalorama II rond de tafel zitten. Inzet van het overleg zal zijn de nu ruim tien jaar slepende affaire rond de slechte heteluchtverwarming tot een goed einde te brengen.

“We gaan ervan uit dat we voor beide partijen tot een bevredigende oplossing komen”, zegt J.J.A. Scholten, directeur van het Garantie Instituut Woningbouw. Directe aanleiding voor het plannen van een overleg is de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouwnijverheid. De Raad wees onlangs een financiele claim van de bewoners af. Van de ruim f. 26.000 die van de bouwer Muwi van Gent en het GIW werd geeist is uiteindelijk slechts f. 27 toegekend.

De bewoners zeiden direct al in hoger beroep te zullen gaan. Maar ook het Garantie Instituut Woningbouw die er in het vonnis goed uitsprong, overwoog een vervolgprocedure. Het Garantie-instituut kan zich namelijk niet vinden in een zinsnede in het vonnis waarin de arbiters stellen dat het GIW de bewoners nooit een andere heteluchtverwarming had mogen aanbieden. Volgens de Raad van Arbitrage had het GIW direct met een schadevergoeding op de proppen moeten komen.

De affaire in de Hoofddorpse nieuwbouwwijk speelt al meer dan tien jaar. Nadat de bewoners na zeven jaar steggelen bijna allemaal een nieuwe verwarmingsinstallatie hebben gaat de juridische afronding van het drama nu al even traag en moeizaam. Immers, het lang uitblijven van een goede oplossing heeft ervoor gezorgd dat er een rekening bij de bewoners van zo’n f. 100.000 aan juridisch en technisch advies ligt.

De zaak kan echter door verjaring niet meer in hoger beroep bij de Raad van Arbitrage worden behandeld.

Nuchter

Het is ook om deze reden dat het GIW met de bewoners in overleg wil. “Daarbij komt dat we er nu maar eens uit moeten komen”, aldus Scholten.

Woordvoerster E.M. Reijm van de bewoners is nuchter in haar reactie op de uitnodiging van het GIW. “We wachten wel af waar ze mee komen”, zo reageert zij. “We willen na al die jaren toch ook wel een financiele genoegdoening, en anders gaan we er gewoon weer om strijden.”

Mocht het overleg met het GIW op niets uitlopen dan hebben de bewoners nog twee andere mogelijkheden. Of ze stappen naar de Rechtbank in Amsterdam waar ze vernietiging van het vonnis van de Raad van Arbitrage ke eisen.

Een tweede mogelijkheid is het opstarten van een nieuwe procedure bij diezelfde Raad van Arbitrage.

Reageer op dit artikel