nieuws

Gemeenten willen proeftijd voor nieuwe huursubsidiewet

bouwbreed Premium

Invoering van een nieuwe huursubsidiewet moet gepaard gaan met een proeftijd van drie jaar. Gedurende die drie jaar mag aan gemeenten geen boete worden opgelegd voor te hoge huurstijgingen en een verkeerde woningtoewijzing. Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Tommel heeft in zijn wetsvoorstel voor een nieuwe Individuele Huursubsidie (IHS) prestatienormen opgenomen. Gemeenten moeten, evenals verhuurders hun steentje bijdragen aan huurmatiging. Schieten zij daarin tekort, en liggen de IHS-uitgaven boven het landelijk gemiddelde, dan krijgen ze een boete opgelegd.

Dit kan niet meteen, vindt de VNG. De nieuwe huursubsidie moet zorgvuldig in het lokale huurbeleid worden ingebed, en dat vergt tijd. Daarom moet er eerst drie jaar worden proef gedraaid.

Reageer op dit artikel