nieuws

Den Haag ‘jast’ plannen voor 458 woningen er door

bouwbreed Premium

Het venijn lijkt bij Den Haag in de staart te zitten. Het college van B en W heeft deze week nog even snel plannen voor de bouw van in totaal 458 woningen en de nodige bedrijfsruimte gepresenteerd. “Er gebeurt gewoon veel in Den Haag”, zegt een woordvoerster als toelichting op de stortvloed aan berichten over de diverse plannen. Een bloemlezing.

Zo zal eind 1999 worden begonnen met de sloop van een deel van de Hoefkade. Het blok huizen moet plaatsmaken voor de bouw van 64 portiekwoningen, 1050 vierkante meter bedrijfsruimten en een parkeergarage met veertig plaatsen. Het smalle deel van de Hoefkade wordt verbreed zodat er ruimte vrijkomt voor fiets- en verkeerstroken. Medio 2000 wordt met de bouw begonnen waarna de Hoefkade in 2001 een nieuw gezicht zal hebben.

De huidige HTS aan de Laakkade moet plaatsmaken voor de bouw van 32 woningen in de goedkope huursector en 21 eengezinswoningen in de middeldure of dure koopsector. De HTS is sinds de komst van de Haagse Hogeschool een eindje verderop niet meer in gebruik. Eind volgend jaar moet met de bouw van de woningen worden begonnen.

De ‘Tussenstrook’ in de Elandstraat , de nieuwbouw die nog door de vorig jaar overleden architect Theo Bosch is ontworpen, krijgt een uitbreiding. Qua bouwmassa en functies sluit de nieuwbouw aan op het in 1980 door Bosch ontwikkelde po. Het gaat om de vestiging van 725 vierkante meter bedrijfsruimte op de begane grond met daarboven ongeveer 19 vrije sectorwoningen.

B en W hopen dat met de bouw in de tweede helft van volgend jaar een begin kan worden gemaakt.

Schoolgebouwen

Twintig eengezinswoningen en twaalf appartementen in de middeldure koopsector moeten op de plaats van twee schoolgebouwen en bedrijfsruimten aan Viljoenstraat, Delagoastraat en 1e Pieterburgstraat in de Transvaalwijk komen. Tevens gaat de Kesslerstichting, die zich onder andere bezighoudt met de opvang van daklozen, in de 1e Pieterburgstraat met dertig wooneenheden uitbreiden. Behalve nieuwbouw van woningen zal ook de huidige naargeestig aandoende omgeving een herinrichting ondergaan. Bedoeling is dat met de bouw van de woningen medio 1998 wordt begonnen.

Op een deel van het voormalige tuinbouwgebied Ockenburg verrijzen de komende periode 160 fraaie landhuizen en twee-onder-een-kappers. Het Haagse college heeft het bestemmingsplan hiervoor aangepast. Voor de realisering van de vrije sectorkoopwoningen hebben Wilma Bouw BV en TRS Ontwikkelingsgroep BV Ockenrode CV opgericht. Met de bouw wordt in februari begonnen. Het villawijkje zal in het tweede kwartaal van ’98 klaar zijn.

Boekhorststraat

In de binnenstad gaat een deel van de ‘winkelallee’ Boekhorststraat en wat omliggende straatjes op de schop. Er moet een hofjesachtige bebouwing komen. In totaal gaat het om 14 eengezinswoningen, twee atelierswoningen en zes flats. De Algemene Woningbouwvereniging (AWV) zal de woningen gaan bouwen. Met de realisatie moet in het eerste kwartaal van ’98 een begin worden gemaakt. De woningbouwvereniging wil voor het ontwerp de architecten Wigleven en de Jong aantrekken.

Aan de De La Reijweg ke, zo blijkt uit de gepresenteerde plannen, vijftig woningen, 1400 vierkante meter bedrijfsruimte en een parkeergarage met 50 plaatsen worden gerealiseerd. Voor dit plan moet een huidig schoolgebouw sneuvelen. Dit pand wordt in augustus van volgend jaar gesloopt waarna in januari ’98 de eerste paal de grond in kan.

Hobbemaplein

Nieuwbouw verrijst er ook op het Hobbemaplein. Het gaat om de bouw van 56 woningen, 1060 vierkante meter bedrijfsruimte en een parkeergarage met veertig plaatsen. Het moeten woningen in de goedkope en middeldure huursector worden. De sloop van de huidige bebouwing staat voor juni 1999 op de agenda. Vervolgens zal in het jaar 2000 met de bouw een begin worden gemaakt.

Reageer op dit artikel