nieuws

Deense bouwsector vreest exportstop naar Duitsland

bouwbreed

De Deense bouworganisaties zijn uiterst bezorgd over de export van hun branche naar Duitsland als gevolg van het met de actievoerende vrachtwagenchauffeurs bereikte fiscale akkoord. De werkgeversbond BA spreekt van “een catastrofe voor meer dan 10 jaar doelgerichte inzet op de Duitse markt”.

Deze inzet heeft geresulteerd in een bouwexport ter waarde van op jaarbasis f. 3 miljard. Dit bedrag komt tot stand door de bedrijvigheid van circa 5000 Deense bouwvakkers op opdrachten in Duitsland. Zij moeten nu een deel van hun fiscale faciliteiten inleveren om de tegemoetkoming aan de vrachtwagenchauffeurs te financieren. Laatstgenoemde beroepsgroep kreeg minder dan de helft van de aftrekpost per buitenlandse werkdag dan de bouwvakkers en heeft meer dan 10 jaar tevergeefs gepleit voor gelijke behandeling.

Afgelopen week was de maat vol en werden alle grensovergangen en veerboothavens geblokkeerd. Dit leverde binnen vier dagen toezeggingen op aan de chauffeurs, maar betekent voor de bouwvakkers een halvering van hun dagaftrek.

Dat schiet niet alleen de werknemers in het verkeerde keelgat, maar ook de werkgevers. “Wij hebben uitgerekend, dat wat ze nu hebben geen cent te veel is. Als ze dat niet krijgen, wil men niet meer in Duitsland werken. De consequentie is dat de export stopt”, stelt BA-directeur Kurt Jensen, die tevens waarschuwt dat contracten zullen moeten worden geannuleerd met als gevolg stapels rechtszaken.

Reageer op dit artikel