nieuws

Biologisch afbreekbare textielen

bouwbreed Premium

onderzocht

Toepassen van geotextielen van biologisch afbreekbaar materiaal past goed in het streven naar duurzame ontwikkeling van de gebouwd omgeving. Veel informatie over deze ‘biotextielen’ is te vinden in de CUR/NGO-publicatie 187 ‘Biologisch afbreekbare textielen’.

De biologisch afbreekbare geotextielen ke gemaakt zijn van plantaardige vezels zoals kokos, sisal en jute. Ook worden producten uit de Nederlandse landbouw gebruikt: vlas, hennep en miscanthus. Deze materialen hebben een positief effect op het milieu. Ze geven betere mogelijkheden voor planten en dieren. Achteraf hoeven ze niet verwijderd te worden omdat het materiaal op natuurlijke wijze wordt afgebroken.

In het rapport wordt aan de hand van kleurenfoto’s en illustraties duidelijk gemaakt wat de toepassingsmogelijkheden van de materialen zijn. In de civiele techniek gaat het bijvoorbeeld om taludbescherming en om bescherming van duinen tegen erosie wanneer de natuurlijke vegetatie zich nog moet ontwikkelen.

Ook nieuwe toepassingen van biotextielen, zoals in geluidswallen, komen aan de orde. Ook wordt ingegaan op het noodzakelijke onderzoek naar de karakteristieke eigenschappen van biologisch afbreekbare geotextielen. Onderzoek naar milieuvriendelijke verduurzamingstechniekenkan het toepassingsgebied verder vergroten.

CUR/NGO-publicatie 187 is te verkrijgen bij de CUR te Gouda.

Reageer op dit artikel