nieuws

ARCAMkaart op internet

bouwbreed Premium

De kaart die de stichting Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM) jaarlijks samenstelt is vanaf deze week te raadplegen op internet. Deze digitale werkwijze maakt het mogelijk om de kaart zeer actueel te maken want zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn wordt de kaart aangepast. De eerdere ARCAMkaarten werden jaarlijks herzien.

Op de ARCAMkaart staan gegevens over de regio Amsterdam; bovendien zijn alle bouwplannen ingetekend. In vergelijking met de kaart van 1996 zijn er 150 nieuwe poen aan toegevoegd. “Het betreft voornamelijk nieuwbouwlocaties in de binnenstad, die voorheen alleen met een stip werden aangeduid, maar die nu ook van een toelichting zijn voorzien”, aldus maakt ARCAM bekend.

De digitale ARCAMkaart is samengesteld in samenwerking met de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media en wordt ook wel Transparant Amsterdam genoemd.

Op dit moment zijn via internet hoofdzakelijk basisgegevens over verschillende bouwpoen op te vragen. Het masterplan voor de Zuidas en een woningbouwpo op het Marcanti-eiland zijn daarentegen verder uitgewerkt. “Zij geven een indruk van de manier waarop in de toekomst vele projecten gevisualiseerd ke worden met audio, video en animatie”, aldus een toelichting van ARCAM. Verder is het mogelijk om via internet te zien hoe de regio Amsterdam er in 2005 of 2010 zal uitzien.

De kaart is in Amsterdam te raadplegen via ‘publieke terminals’. Ook is het mogelijk om er vanachter de personal computer thuis mee te werken; men dient dan wel te beschikken over “een grafische browser waar java, real audio en shockwave plug-ins in ke worden opgenomen”, aldus een toelichting van de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media. “Naast deze high-end ontsluiting wordt ook een low-end interface aangeboden.”

Reageer op dit artikel