nieuws

Aannemer profiteert van duurdere olie

bouwbreed Premium

De olie is dit jaar zo’n f. 6,80 per vat duurder geworden. De olieproducerende landen zullen de meeropbrengst naar verwacht besteden aan bouwwerken. Internationale aannemers rekenen erop dat onder andere de OPEC-landen volgend jaar eerder opgeschorte poen (opnieuw) zullen aanbesteden.

In de eerste negen maanden van dit jaar lag de nadruk vooral op nieuwe investeringen in de oliesector. De energiesector nam hier de tweede plaats in. Financiele hervormingen bezorgden onder meer banken en grote organisaties ruimere middelen voor de bouw van prestigieuze kantoren. Zo bouwt het Franse Bouygues voor zo’n f. 168 miljoen in Casablanca het hoofdkantoor voor de Marokkaanse centrale bank.

In Bahrain realiseert het plaatselijke Jalal Costain voor ruim f. 54 miljoen het nieuwe onderkomen voor ’s lands centrale bank. In Abu Dhabi werkt het gezamenlijke bedrijf van het Duitse Philip Holzmann en het Britse Balfour Beatty aan een kantorencomplex van ongeveer f. 136 miljoen voor twee oliemaatschappijen. Verder bewijs voor de toegenomen bouwactiviteit in onder meer de olielanden van het Midden-Oosten levert de oplopende cementproductie. Een voorbeeld daarvan biedt de bouw van vier cementfabrieken in Egypte met een gezamenlijke waarde van zo’n f. 901 miljoen.

De productie komt onder meer terecht in de toeristische infrastructuur die het landsbestuur in Cairo versneld tot ontwikkeling wil brengen. Het Belgische Besix bouwt in de landshoofdstad inmiddels aan een hotel met een waarde van ruim f. 124 miljoen.

Reageer op dit artikel