nieuws

Zonne-energie voor basisschool

bouwbreed Premium

Volgende week vindt de officiele opening plaats van de basisschool De Wonderboom in de wijk Nieuwland (Amersfoort). Fotovoltaische zonne-energie (pv) bepaalt het uiterlijk van de school. De 196 zonnepanelen op het dak zijn zo geplaatst dat ze de maximale hoeveelheid zonlicht opvangen. Tussen de panelen zijn ramen aangebracht waardoor het zonlicht direct binnendringt en de zonne-energie ook passief wordt benut. Ook aan de noordzijde van het sheddak zijn ramen geplaatst om meer licht in het klaslokaal binnen te laten komen. De pv-installatie zorgt voor een jaarlijkse besparing op het elektriciteitsverbruik van ongeveer 8000 kWh.

De Wonderboom is een van de drie energiezuinige scholen die in Nieuwland worden gebouwd. Alle drie hebben eenzelfde basisontwerp van ir. J. Poolen. Basisschool De Malelanden, die volgende zomer klaar moet zijn, krijgt ook zonnepanelen. Hier zal echter een wisselstroomsysteem worden toegepast.

Reageer op dit artikel