nieuws

Woningscheidende spouwmuur mag van Woningborg smaller

bouwbreed Premium

De Stichting Woningborg heeft toestemming verleend voor het toepassen van een smallere woningscheidende spouwmuur dan gebruikelijk. De fundering van de spouwmuur kan dan ook smaller en bovendien hoeft er niet meer te worden opgemetseld tussen de fundering en de vloer. Dat meldt Beton Son BV, fabrikant van prefab betonelementen te Son.

Voorwaarde voor de toepassing van een spouwmuur met bladen van 120 mm in plaats van de gebruikelijke 150 mm, is dat het akoestisch oplegmateriaal in de fabriek in de vloerelementen wordt opgenomen. Het fabrieksmatig aangebrachte materiaal voldoet namelijk met zekerheid aan de akoestische kwaliteitseisen. Als het oplegmateriaal echter op de bouwplaats wordt aangebracht, is die waarborg er niet.

Volgens Beton Son levert de versmalling van de spouwbladen, de versmalling van de fundering en het wegvallen van het opmetselwerk een besparing van ca. f. 1000 per woning op. Beton Son produceert de CVP cassettevloerplaat, een prefab betonnen vloersysteem met in de fabriek aangebracht oplegmateriaal. Volgens Beton Son is de CVP cassettevloerplaat op dit moment de enige vloer, waarmee de door de Stichting Woningborg aanvaarde constructie kan worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel