nieuws

Winst bouwfondsen nauwelijks in de lift

bouwbreed Premium

De 131 Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen hebben hun nettowinst in het eerste halfjaar van 1996 met 2 procent zien groeien tot in totaal f. 17,4 miljard. De omzet steeg met 11 procent tot f. 316,1 miljard. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De bescheiden winstgroei is vooral afkomstig van transportbedrijven (plus 21 procent) en financiele instellingen (plus 36). De elf bouwfondsen groeiden marginaal; met 1 procent tot f. 247 miljoen. Slecht weer en problemen in Duitsland zijn daar mede debet aan. Industriele ondernemingen en handelsbedrijven zagen de winsten met respectievelijk 9 en 8 procent dalen.

De fiscus heeft in het eerste halfjaar van 1996 f. 9,5 miljard aan belastingafdrachten van deze 131 ondernemingen mogen ontvangen. Dat bedrag ligt f. 800 miljoen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Reageer op dit artikel