nieuws

Weinig warmtepompen in utiliteitsbouw

bouwbreed Premium

Warmtepompen zijn zowel energetisch als economische aantrekkelijk voor de klimaatregeling van utiliteitsgebouwen. Zeker als er warmte- en koudevraag bestaat. In Nederland is het aantal warmtepompen dat is toegepast in utiliteitsgebouwen volgens de Novem (Nederlandse onderneming voor energie en milieu) nog gering.

Is er alleen een warmtevraag dan wordt de toepassing vaak belemmerd door de betrekkelijk hoge investeringskosten. Ook de ‘terugverdiensten’ duren dan lang door de ongunstige verhouding tussen elektriciteits- en brandstofprijzen. Uitgangspunt moet daarom zijn dat de voordelen die warmtepompen ke bieden optimaal worden benut. Dus dat er zowel koelings- als verwarmingsbehoefte bestaat in respectievelijk de zomer- en wintermaanden. In dat geval kan de toepassing van een bodemenergie-opslagsysteem in combinatie met een warmtepomp een goede optie zijn. Een dergelijk systeem is toegepast bij het Anova-gebouw in Amersfoort. Voor het verwarmen van het gebouw in de winter wordt een warmtepomp gebruikt. Deze heeft als ‘warmtebron’ water met een temperatuur van 18 gr. C uit een van de bronnen van het aquifersysteem. Het afgekoelde water, na verwarming, van 8C wordt teruggepompt naar de andere bron. In de zomer wordt dit water gebruikt voor de koeling in het gebouw, waarbij de warmtepomp buiten werking blijft. Op deze wijze bespaart Anova 50% op het energieverbruik voor de verwarming en de koeling.

Reageer op dit artikel