nieuws

Vliegtuigen blazen vaak dakpannen weg

bouwbreed

Vliegtuigen die Schiphol aandoen blazen regelmatig dakpannen van omliggende woningen weg. De brandweer van Schiphol rukt daar vier a vijf keer per maand voor uit. Soms komt er een aannemer aan te pas voor het schadeherstel, aldus een woordvoerster van Schiphol.

Vooral daken van woningen in Aalsmeer en Ondermeer zijn slachtoffer van het zogenoemde vortexeffect. Dat is een wind met een zuigende werking bij de vleugel van een vliegtuig, die geregeld een dakpan van een woning loszuigt. Als dat meerdere keren gebeurt, schroeft de brandweer de dakpannen vast.

Vortex kan ook de oorzaak zijn van een lichte beschadiging die onlangs ontstond aan een dak van een huis in de Blaauwstraat in Aalsmeer. Er zijn ook vermoedens dat er toen een ijsklomp van een toestel viel. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak.

Volgens aannemer S. Ravesloot uit Rijsenhout kan de schade onmogelijk zijn veroorzaakt door een vliegtuig. Vroeger kwam dit wel voor, maar de huizen die daarvan last hadden zijn inmiddels gesloopt. Ook andere aannemers uit de omgeving van Schiphol zeggen nog nooit met dergelijke klachten te zijn geconfronteerd.

Reageer op dit artikel