nieuws

Verharding minder waterdoorlatend dan verwacht

bouwbreed Premium

Op de waterdoorlatende verharding, die bij wijze van proef op een parkeerterrein in Utrecht is aangelegd, zijn na een flinke regenbui plassen blijven staan. De bestrating is minder waterdoorlatend dan werd verwacht.

Dat meldt ir. E.J. Jansen, groepshoofd van de Groep Riolering, Water- en Werktuigbouw van het Ingenieursbureau van de Gemeente Utrecht. Volgens hem zijn er in november na een aantal regenbuien plassen op de bestrating ontstaan. Het gaat om vier proefvakken met respectievelijk twee soorten betonstraatstenen, geleverd door de Maldense Betonfabriek en Maas en Waal Beton te Nijmegen, en een verharding van Terraway, een mengsel van zand, epoxyhars en kleurstof, geleverd door Agterberg BV te Groenekan. Op alle vier de vakken bleven plassen staan. Volgens Jansen moeten de betonstraatstenen theoretisch het water van een regenbui van 20 mm op ke nemen, ongeacht de samenstelling van de ondergrond. Ze zijn namelijk 8 mm hoog en hebben een porositeit van 25%. Hij wijst erop dat het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, want de proef loopt tot en met april 1997. Mochten de verhardingen niet helemaal voldoen, dan is er volgens hem nog altijd de oplossing van een licht verhang. Een deel van het water kan dan via de goot in de bodem verdwijnen.

M.P.H.W. Swinkels, algemeen directeur van de Maldense Betonfabriek, ziet geen probleem. “De stenen zijn wel degelijk waterdoorlatend, maar er zijn veel factoren die een rol spelen. De bestrating is ‘op zijn Hollands’ gevoegd. Er ligt veel zand en straatvuil op, dat verwijderd zou moeten worden. Bovendien vallen er bladeren, waardoor humus in de porien terecht komt. Net als bij zeer open asfaltbeton gaat dat er vanzelf weer uit.” Dat zou bijvoorbeeld gebeuren door het berijden van de bestrating.

De betonstraatstenen zijn in Duitsland geproduceerd en voldoen aan de ‘Richtlinie fur die Herstellung und Guteuberwachung von wasserdurchlassigen Pflastersteinen aus haufwerksporigem Beton.” Swinkels heeft daarom het volste vertrouwen in het product. “De toepassing in Utrecht is experimenteel. De uitvoering van de ondergrond en de bestrating wijkt af van wat in Duitsland gebruikelijk is. Een bestrating met een voeg met grof materiaal kan zeer veel meer regenwater verwerken dan een bestrating zoals in Utrecht.”

Reageer op dit artikel