nieuws

Verbouw van Centre Pompidou is een ingrijpende operatie

bouwbreed

Het Centre Georges Pompidou, het beroemde Parijse museum voor moderne kunst, zal in september 1997 een renovatie- en uitbreidingsbeurt ondergaan. De werkzaamheden moeten 31 december 1999 zijn voltooid. De kosten van deze gigantische operatie belopen f. 150 miljoen.

Het museum dat veel weg heeft van een enorme olieraffinaderij, werd twintig jaar geleden op de rechter oever van de Seine gebouwd en is een ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano. Destijds werd gerekend op 5000 bezoekers per dag. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot 20.000. Het museum is daarmee slachtoffer geworden van zijn eigen populariteit.

De werkzaamheden die in september 1997 een aanvang nemen, staan opnieuw onder leiding van Renzo Piano. Het museum wordt op vijf verdiepingen uitgebreid met duizenden vierkante meters expositieruimte. Hiervoor moeten verschillende afdelingen verhuizen. De vijfde verdieping, waar nu de tijdelijke exposities worden gehouden, krijgt er 1000 m2 bij. Ook zal er een speciale fotogalerij worden ingericht.

Bibliotheek

De bibliotheek wordt ingericht op de eerste en tweede verdieping. Ook de toegang tot het museum zal worden verbeterd. In de ‘kelder’ van het gebouw waar zich kleine conferentie- en concertzalen bevinden worden extra theaters gebouwd voor dans- en filmvoorstellingen.

De datum van voltooiing van de verbouwing van Centre Pompidou – ook Beaubourg genoemd – valt samen met de inluiding van het jaar 2000. Pompidou wordt door de huidige minister van cultuur Douste-Blazy gezien als “een van de belangrijkste architectonische bouwwerken”. Volgens Jean-Jacques Aillagon, directeur van het museum, is er nog “geen stuk van het gebouw op het hoofd van een bezoeker terecht gekomen” (zoals dit wel het geval is met de Arche van La Defense en de Opera Bastille). “Het gebouw is gewoon opgebruikt en alles moet worden hersteld. Het is ondenkbaar dat dit symbool van de moderne samenleving zonder meer het jaar 2000 ingaat.”

Deels toegankelijk

De kosten van de verbouwing zijn beperkt tot f. 150 miljoen omdat werd gekozen voor een sluiting van twee jaar in plaats van fragmentarische verbeteringen. Het publiek houdt evenwel toegang tot 1500 m2 expositieruimte. Ook het terras dat op de bovenste etage een panoramisch uitzicht biedt over Parijs blijft voor het publiek toegankelijk.

De openbare bibliotheek die jaarlijks 3,6 bezoekers telt, wordt tijdelijk ondergebracht in een aangrenzend gebouw. De film- en video-activiteiten van het centrum krijgen zo lang onderdak in de Cinema des Cineastes bij de place de Clichy en de Videotheque van Parijs. In een grote wigwam op het voorplein van het museum zal het publiek worden geinformeerd over de verschillende stadia van de verbouwing en het toekomstige uiterlijk van Centre Pompidou.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels